Stadig mange danskere på støtten
Ledigheden falder stadig, men der bliver ikke færre danskere på overførselsindkomst, viser nye tal. 3F: Kommuner svigter uddannelsesindsats.
- For mange grupper er ledigheden faldet kraftigt. Men der er også grupper, hvor faldet ikke er fulgt med, siger lederen af 3F’s arbejdsmarkedspolitiske sekretariat Poul Hansen. Selv om ledighedstallene sætter nye bundrekorder, bliver der ikke færre danskere på offentlig støtte. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Ledigheden fortsætter med at falde. Nye tal fra Danmarks Statistik i dag viser, at den sæsonkorrigerede ledighed faldt med 1.800 personer fra maj til juni.
Ledigheden er nu nede på 123.100 personer svarende til 4,5 procent af arbejdsstyrken.
Men på trods af det, bliver der ikke færre danskere på overførselsindkomst.
I 2004 fik 42 procent af de 18-66 årige en erstatning for deres indkomst i kortere eller længere tid. Omregnet til helårs-modtagere er tallet 25 procent af befolkningsgruppen. I 2005 var tallet uændret.
For godt nok faldt antallet af dagpengemodtagere. Men til gengæld blev der for eksempel flere på ledighedsydelse og orlovsydelse.
Følger ikke med
3F vil ikke deltage i koret af økonomer og arbejdsgivere, der advarer om mangel på arbejdskraft, selv om 3F selvfølgelig erkender at beskæftigelsen er høj og ledigheden lav for øjeblikket.
- Arbejdsgiverne siger, de mangler kvalificeret arbejdskraft, uanset om ledigheden er på fem, seks, syv eller otte procent. Sådan er det. Ligesom man sjældent hører en landmand sige, at det går godt, siger lederen af 3F’s arbejdsmarkedspolitiske sekretariat Poul Hansen.
- For mange grupper er ledigheden faldet kraftigt. Men der er også grupper, hvor faldet ikke er fulgt med. Det gælder kontanthjælpsmodtagere og andre på kommunale ydelser, påpeger Poul Hansen.
Det dokumenteres af tallene fra Danmarks Statistik, som viser, at faldet i ledigheden er størst for de forsikrede ledige, som er medlem af en a-kasse, men mindre for de ikke-forsikrede.
Skarpt øje på kommunerne
- Hvis vi skal have flere i gang, er der én vej frem, og det er at få opkvalificeret flere af dem, der står uden for arbejdsmarkedet, så de kan komme i arbejde. Kommunerne skal være langt, langt bedre til at uddanne og opkvalificere kontanthjælpsmodtagere og andre ledige på kommunale ydelser, siger Poul Hansen.
Han henviser til, at 3F for nylig viste, at uddannelse kun udgør 15 procent af indsatsen for ledige i kommunerne. Det tilsvarende tal for forsikrede ledige i AF-regi er 50 procent. Hele 43 kommuner bruger slet ikke uddannelse som redskab for at aktivere de ledige.
- Kommunerne har svigtet uddannelsesindsatsen, og vi vil fortsat have et skarpt øje på kommunernes aktivering. Det bliver ikke mindre skarpt i 2007, hvor indsatsen for alle ledige flyttes ud i kommunale jobcentre, pointerer Poul Hansen.