Boligbyggeriet ved at gå i stå
Indtil videre er det kun murerne, der oplever voksende ledighed som følge af, at flere boligprojekter bliver stillet i bero - spørgsmålet er om østarbejderne sendes hjem, når kurven vender.
Mange usolgte boliger lægger nu en dæmper på boligbyggeriet. Nye projekter bliver sat i bero.
( Foto: Harry Nielsen.) Efter to-tre hæsblæsende år med masser af nyt boligbyggeri, kommer nu de første tegn på en opbremsning i byggeriet og dermed også på den nærmeste hysteriske skrigen på arbejdskraft.
Så selvom ledigheden netop igen sætter en ny positiv bundrekord, så viser udviklingen på boligmarkedet, at det snart begynder at gå den anden vej.
Mange større boligprojekter ikke mindst i København bliver nu sat i bero, fordi der simpelthen ikke er købere.
Dykker ned til 2004-niveau
Det private boligbyggeri vil yderligere dykke i 2008 og komme ned på samme niveau som i 2004, det vil sige inden byggeriets aktivitet begyndte at stige mod himlen.
Vurderingen fremgår af Dansk Byggeris netop udsendte konjunkturanalyse.
Boligbyggeriet nåede sin foreløbige top i 2005 med 31.500 boliger. I 2008 forventes påbegyndt 28.000 boliger. Det store fald registreres i private boliger, mens der faktisk forventes opført lidt flere støttede boliger.
Dansk Byggeri forventer kun et relativt beskedent fald i bygge- og anlægsbranchens samlede beskæftigelse til 172.500 beskæftigede eller knap det samme som i 2006.
- Meget af fremgangen i beskæftigelsen er skabt takket være tilgangen af udenlandsk arbejdskraft, foruden hvilken lignende niveauer havde været vanskelige at nå, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Maria Hyldahl i forbindelse med offentliggørelsen af konjunkturanalysen.
Hvem mister jobbet?
Det store spørgsmål er så, om det også er den udenlandske arbejdskraft, der først forsvinder ud af beskæftigelsesstatistikken, når branchens beskæftigelse falder.
Til Politiken siger arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet, at virksomhederne formentlig vil holde fast i østarbejderne, "fordi de er mere villige til at nærme sig mindstelønnen, og fordi de er lettere at overtale til overarbejde".
Cheføkonom i Håndværksrådet Jacob Brandt udtrykker det således:
- Når lavkonjunkturen kommer, så er det ikke nødvendigvis østarbejderne, der ryger ud. Virksomhederne ansætter den arbejdskraft, der er bedst kvalificeret og ikke den, der er billigst.
Byggeriets ledighed er fortsat meget lav. Seneste opgørelse viser, at den gennemsnitlige ledighed midt i juni var på 2,1 procent i alle byggefagene under ét. Alle fag på nær murere har oplevet et fald i ledigheden det seneste år.
Murernes ledighed er derimod steget fra 2,1 til 3,1 procent.
Med opbremsningen i boligbyggeriet og den fortsatte stigning i importen af udenlandsk arbejdskraft giver det anledning til bekymring - ikke mindst hos murerne, der især er beskæftiget ved boligbyggeri.
Udlændinge med høj arbejdsmoral
- Jeg kan godt være bange for, at det, vi oplever netop nu med murernes stigende ledighed, kan være et varsel om, hvad der venter, når konjunkturerne vender, siger således Stig Schlünsen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.
- Det vil i enhver henseende være uacceptabelt, hvis arbejdsgiverne ansætter udenlandsk arbejdskraft, når der er kvalificeret ledig dansk at få, siger han.
Bekymringen bekræftes så at sige af formanden for Murersektionen i Dansk Byggeri, murermester Hans-Ulrik Jensen, der til dagbladet Licitationen siger, at man ikke ønsker at udelukke den udenlandske arbejdskraft.
- Mange udlændinge har en høj arbejdsmoral, og arbejdsgiverne vælger medarbejdere ud fra de rette kvalifikationer, siger han.
Selvom boligbyggeriet måske så småt er ved at gå i stå, så er interessen for at ansætte udenlandsk arbejdskraft ikke for nedadgående.
Faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København Jacob Scavenius siger til Nyhedsbrevet 3F, at hver anden henvendelse fra arbejdsgivere er spørgsmål om, hvordan de skal forholde sig i forbindelse med ansættelse af især polsk arbejdskraft.
- Heldigvis kan vi så overbevise nogle af arbejdsgiverne om, at de bør ansætte en af vores ledige murere i stedet, men det er bestemt ikke hver gang, siger han.
Især i det storkøbenhavnske område mærkes en voksende ledighed blandt murere. I øjeblikket er knap 80 københavnske murere arbejdsløse.
Mange lejligheder til salg
Når boligbyggeriet går ned i tempo, skyldes det den stigende rente og et fortsat voksende antal boliger til salg. Aldrig har der i Danmark været så mange boliger til salg som netop nu. I København og på Frederiksberg er der for eksempel cirka 6.000 ledige lejligheder, hvoraf cirka 1.800 kaldes luksuslejligheder.
Derfor har flere store bygherrer og entreprenører måttet udskyde igangsættelse af nybyggerier. Man er kort sagt bange for at brænde inde med en masse boliger - og det kan betyde, at opbremsningen bliver endnu voldsommere end Dansk Byggeri forestiller sig.
Til Berlingske Tidende oplyser kommunikationsdirektør Trine Leth fra MT Højgaard, at entreprenørvirksomheden stiller et større rækkehusbyggeri i Nordsjælland i bero.
- Vi har ikke opnået det salg, vi havde forventet. Derfor er byggeriet udskudt, siger hun.
Af Dansk Byggeris konjunkturanalyse fremgår i øvrigt også, at der forventes et fald, om end beskedent, i renoveringsaktiviteten i private boliger. Også erhvervsbyggeriet vil gå tilbage, mens man regner med mere offentligt byggeri efter et par års stilstand i forbindelse med kommunalreformen.