Ledig murer klar til polakkers job
Kritik af Skanskas import af polske murere, når murere i hovedstadsområdet går på dagpenge. Hvad så med danske håndværkere i Tyskland, spørger Dansk Byggeri.
- Vi er mange ledige, som betragter os som særdeles kvalificerede skalmurere, så Skanska kunne have fået otte danske murere og murerarbejdsmænd ved blot at tage telefonen og ringe til vores a-kasse, siger Anders Jensen, der har stået uden arbejde i fem måneder. (Privatfoto) Om en uges tid er det fem måneder siden, murersvend Anders Jensen havde sidste arbejdsdag. Siden har han været ledig.
Derfor var han mandag morgen med til at demonstrere foran Skanskas byggeplads på Havneholmen i København. Her skal otte polske murere og murerarbejdsmænd i gang med en kæmpemæssig skalmuring.
- Vi er mange ledige, som betragter os som særdeles kvalificerede skalmurere, så Skanska kunne have fået otte danske murere og murerarbejdsmænd ved blot at tage telefonen og ringe til vores a-kasse, fortalte han, mens han ventede på, om han skulle overtage et af polakkernes job.
- Jeg kender desværre godt svaret, så jeg har ikke engang fundet det nødvendigt at tage arbejdstøj på, sagde han.
Sang for billig arbejdskraft
Anders Jensen er 30 år og har været murer i ti år. Han har aldrig tidligere oplevet en ubrudt ledighedsperiode på fem måneder, og han har aldrig tidligere været ledig i juni-juli.
- Med den mangel på arbejdskraft, som vi læser om stort set hver dag, troede jeg kun, at det var et spørgsmål om dage eller få uger, før jeg havde arbejde igen. Men der er jo ikke mangel på arbejdskraft. Arbejdsgiverne synger blot sangen for at gøre det lettere at få billig, udenlandsk arbejdskraft.
- Man bliver som samfundsborger på samme tid både skuffet og gal, når arbejdsgiverne tilsidesætter ledige danske håndværkere og importerer udenlandske - ikke mindst i en situation, hvor man kan konstatere stigende ledighed blandt murere.
Anders Jensen siger, at han er klar til at begynde på arbejde den dag i morgen - "ja hvorfor ikke i dag", hvis der viser sig noget.
Murerformand: Vrøvl fra Skanska
Skanskas administrerende direktør Jan-Gunnar Glave oplyste til Nyhedsbrevet 3F mandag, at det polske murersjak ikke er en nyansættelse. De er ansat i Skanska Polen og skal blandt andet være med til at teste, om Skanska skal have mere egenproduktion på bekostning af brug af underentreprenør.
Det lyder for Henrik Lippert, formand i Bygge-, Jord-, og Miljøarbejdernes Fagforening, som en ualmindelig søgt forklaring.
- Skanska lukkede i maj de fleste af sine aktiviteter i Jylland og på Fyn, blandt andet også murerafdelingerne. Derfor har Skanska masser af erfaringer med selv at udføre arbejdet. Derfor er det rent vrøvl, at man nu vil undersøge mulighederne for mere egenproduktion. Det er for mig at se blot et forsøg på at sælge en ualmindelig dårlig sag.
- Samtidig hænger Skanskas handlinger heller ikke sammen med de seneste års diskussion om kvalitet i byggeriet og om at sikre kvalificeret arbejdskraft i byggeriet i fremtiden. Det giver ingen mening at importere polske murere og udelukke danske ledige og de alene i København godt 60 murerlærlinge, som ikke kan få en praktikplads. Man undergraver i stedet byggeriets fremtid, siger Henrik Lippert.
Absurd samfundsmæssigt
Heller ikke Stig Schlünsen, murer og forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F, forstår Skanska.
- Vi skal ikke bestemme Skanskas personalepolitik, og som udgangspunkt er udenlandsk arbejdskraft velkommen, når den arbejder på samme vilkår som den danske, og det føler jeg mig da overbevist om er tilfældet i Skanska.
- Men jeg kan godt forstå, at ledige murersvende, der gerne vil i gang, finder det urimeligt, at der skal hentes polske murere herop. Det er da også samfundsmæssigt absurd, at vi har ledige svende på dagpenge, mens der er udenlandske svende på stilladserne, siger Stig Schlünsen.
Danske håndværkere i Tyskland
Hos Dansk Byggeri undrer direktør Jens Klarskov sig ifølge Erhvervsbladet over, at fagbevægelsen rører på sig.
- Hvad så med de tilfælde, hvor danske byggevirksomheder tager danske folk med til opgaver i Tyskland, hvor der er ledige tyske murere. Det er vel den samme problemstilling, siger Jens Klarskov.
Han mener, fagbevægelsen må acceptere, at der er bevægelse på tværs af grænserne.
Omvendt noterer han, at mange af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder måske ikke er klar over, at der er ledige danske håndværkere.