Gode råd hvis chefen giver dig en advarsel
Hvilke konsekvenser kan der være, hvis man får en advarsel fra chefen? Og hvad stiller man op, hvis man får én? Få fem gode råd her.
Hvis du får en mundtlig advarsel, så lyt til chefen - en mundtlig advarsel er nemlig forløber for en skriftlig advarsel, hvilket er langt mere alvorligt. (Foto: Colourbox) Hvis din leder er utilfreds med dit arbejde og din opførsel, eller hvis du har brudt reglerne på arbejdspladsen, så kan lederen give dig en advarsel. Men hvad stiller man op med sådan en?
En advarsel er et gult kort eller en måde at sige, at du bliver fyret eller bortvist, hvis problemet gentager sig.
Julie Gerdes, leder af arbejds- og ansættelsesret i rådgivningsfirmaet KPMG, giver her fem gode råd til, hvad man skal gøre, hvis chefen noterer dig i sin sorte bog.
5 gode råd, hvis du får en advarsel
1. Få uddybet indholdet
Det er vigtigt at få præciseret, hvor problemet ligger, specielt hvis der er tale om samarbejdsproblemer. Ellers ved man ikke, hvad man skal gøre anderledes.
- Man skal klart, præcist og omhyggeligt udarbejde advarslerne, så man kan se, hvad det er for forhold, man efterfølgende bliver fyret eller bortvist for. Det er for eksempel ikke nok at skrive 'fremtidig illoyal adfærd', siger Julie Gerdes.
2. Skriv aldrig under på advarslen
En advarsel kan både være mundtlig og skriftlig. Men hvis lederen skal bruge advarslen som begrundelse for at fyre dig, skal den være skriftlig. Ofte vil chefen bede dig om at skrive under på, at du accepterer indholdet.
- Men du er ikke forpligtiget til at skrive under på indholdet, hvis du ikke er enig, siger Julie Gerdes.
3. Gør som chefen siger
Ledelsen er i sin gode ret til at uddele advarsler. Så ret ind efter chefen. Så kan man altid lufte sin uenighed bagefter, lyder rådet fra Julie Gerdes.
- Virksomheden har ledelsesretten, og hvis man ikke gør, som der bliver sagt eller retter ind efter advarslen, så misligholder man sit ansættelsesforhold, og så er det opsigelsesgrund.
4. Kontakt tillidsrepræsentant eller fagforening
Får du en advarsel, har du ret til at inddrage din tillidsrepræsentant eller fagforening. Du har også ret til, at dit syn på sagen bliver taget med i en eventuel personalesag, og at advarslen fjernes fra personalesagen inden for et vist tidsrum.
Hvis du synes, advarslen er uretfærdig, bør du under alle omstændigheder tage en snak med din tillidsrepræsentant eller fagforening, lyder rådet.
5. Slip med en mundtlig advarsel
En mundtlig advarsel er at betragte som en forløber for en skriftlig advarsel. Lyt derfor til chefens ord, så du undgår den langt mere alvorlige skriftlige advarsel, lyder rådet.