Sådan takler du forskellige cheftyper

Er bossen vag, udholdende, grænseløs, kontrolfikseret eller teknologiforskrækket? Læs, hvordan du klarer hverdagen med forskellige cheftyper.

Inden du flipper helt ud over din chef, så find ud af, hvilken type chef du har. Så ved du også, hvordan du skal forholde dig til din chef. (Foto: Colourbox)Inden du flipper helt ud over din chef, så find ud af, hvilken type chef du har. Så ved du også, hvordan du skal forholde dig til din chef. (Foto: Colourbox)

Kræver din chef, at du arbejder solen sort? Bliver du kontrolleret i hoved og en hvis legemsdel? Eller flygter bossen ved ethvert optræk til konflikt?

Chefer er selvfølgelig forskellige ligesom deres ansatte. Men man kan inddele dem i seks forskellige typer, som man kan lære at forholde sig til på den rigtige måde.

Det fortæller Camilla Kring, der er ph.d. i balance mellem arbejdsliv og privatliv. Hun har netop udgivet bogen "Supernavigatør", der handler om at finde balancen i hverdagen.

Hun inddeler chefer i fem typer og fortæller her, hvordan man som ansat skal forholde sig.

1. Den kontrolfikserede leder

- Det er den type, der ikke har tillid til dig fra start af. Måske når du har arbejdet fem år, så kan du få lov til at få en lidt mere fleksibel arbejdstid. Sørg for at få helt klare aftaler om, hvilke krav der stilles, og hvor meget du skal nå i arbejdstiden, sådan at den kontrolfikserede leder bliver imødekommet.

2. Den grænseløse leder

- Typen, der forventer, at du lægger hele dit liv i arbejdet og ikke respekterer, at du har andet i livet. Den grænseløse leder forventer, at du altid parerer ordrer. Det er svært at sætte grænser eller sige fra over for den type. Der er mit råd, at hele afdelingen eller arbejdspladsen får aftalt rammerne på arbejdspladsen, så den enkelte ikke bliver mejet ned.

3. Maratonlederen

- Udholdenhedstypen, som måler indsatsen i, hvor lang tid det har taget, og som holder endeløse møder. Her kan man prøve at stille spørgsmålstegn ved, om arbejdet er effektivt og giver nok output, så arbejdstiden bliver kortere, og man kan komme hjem i ordentlig tid.

4. Den kollektivistiske leder

- Vil behandle alle faggrupper ens. Lederens type stammer fra det kollektive arbejde, hvor vi lignede hinanden mere. Her må man prøve at gøre sin leder bevidst, at folks familieforhold i dag er meget forskellige. Derfor kan de ansatte have vidt forskellige behov.

5. Den vage leder

- Det er ofte en fagligt dygtig leder, men som er mega konfliktsky og stikker halen mellem benene. Her er kollektivet igen nøglen, for den vage leder forpurrer altid, at vedkommende selv ender med at have ansvaret. Her må man igen have afklaret rammerne i fællesskab.