Fem tegn på mobning

Mobning er normalt noget, vi forbinder med børn i skolegården. Men hvert år udsættes cirka 12 procent af alle medarbejdere for mobning, chikane eller anden krænkende behandling på arbejdspladsen.

Et tegn på mobning er, hvis man hele tiden bliver udelukket fra det faglige og sociale fællesskab.  (Foto: Colourbox)Et tegn på mobning er, hvis man hele tiden bliver udelukket fra det faglige og sociale fællesskab. (Foto: Colourbox)

Voksenmobning er et stigende problem. Men hvordan ved man egentlig, om man udsættes for mobning på jobbet?

Formand for Foreningen Voksenmobning Nej Tak!, Gitte Strandgaard, forklarer her, hvad man skal holde øje med.

5 tegn på mobning

1. Du føler dig krænket

Mobning er, hvis man gentagne gange og over tid udsættes for negative handlinger, som man oplever som sårende og nedværdigende.

- Det er kun dig selv, der kan definere, om det er mobning. Hvis du overlever det som sårende og krænkende, og du ikke kan forsvare dig imod det, så er det mobning, siger Gitte Strandgaard.

2. Udelukkes fra socialt fællesskab

Mobbeofre udelukkes fra fagligt og socialt fællesskab og ignoreres, når de siger noget.

- Udelukkelsen er det allerværste, for mennesker er sociale væsener. Vi er afhængige af hinanden, siger Gitte Strandgaard.

3. Forkortet deadline

Mobbeofre får ofte urimelige arbejdsvilkår, specielt hvis chefen er mobberen. Det kan være en ekstra kort deadline, manglende opgaver eller opgaver, der ligger under eller over dit normale faglige niveau.

4. Får skældud

Som mobbeoffer oplever du ofte at blive tiltalt på en meget barsk måde.

- Det er frygteligt nedværdigende at blive råbt af. Hvis det er chefen, der gør det, opleves det ekstra slemt, fordi der er et magtforhold i spil, og der ikke er nogen steder at gå hen for at få hjælp, siger Gitte Strandgaard.

5. Stress og søvnproblemer

Sover du dårligt om natten, og mærker du en knude i maven, når du tænker på arbejde, er der noget galt - måske mobning.

Udover søvnproblemer og stress viser undersøgelser, at personer, der mobbes, har over 60 procent flere sygedage end ikke-mobbede.