Ekspert: Kommuner svigter Ny Løn
Det er dræbende for det lokale lønsystem, at kommunerne ikke får fordelt pengene ud til medarbejderne, siger ekspert.
Kommunerne svigter Ny Løn, når de ikke er gode nok til at udmønte pengene og administrere systemet fornuftigt. Det er dræbende for hele ideen med det lokale lønsystem, at lederne i kommunerne ikke er gode nok til at bruge det, udmønte pengene og administrere systemet fornuftigt.
Sådan siger lektor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, i forhold til, at Nyhedsbrevet 3F onsdag blandt andet kunnet fortælle, hvordan masser af ansatte i kommunerne har lokal løn til gode for 2007.
- Det paradoksale er, at Ny Løn-systemet er noget arbejdsgiverne har insisteret på, at man skulle have. Og så er man alligevel så utrolig dårlig til at bruge det instrument, man har fået. Det undergraver tilliden til hele behovet for lokal løndannelse. Fagbevægelsen mister troen på, at det er interessant, og medlemmerne har i forvejen ikke været særligt interesserede i det her, siger Flemming Ibsen.
Fagbevægelsen har en anden opfattelse
Et af hovedproblemerne er også, ifølge Flemming Ibsen, at kommunerne og fagbevægelsen har helt forskellige opfattelser af, hvordan systemet skal administreres.
- Systemet er jo ikke et rent ledelsesinstrument. Der er aftaleret på tillæggene, det vil sige, det skal forhandles. Ledelsesmodellen ville være, at de selv kunne dele tillæg ud, og det ville så typisk være engangstillæg, man ville dele ud. Fagbevægelsen har en anden opfattelse af lokal løndannelse, forklarer Flemming Ibsen.
De ønsker mere permanente tillæg, der er forudsigelse og gennemsigtige, og som skal gives for kvalifikationer, kompetencer, funktioner og så videre.
- Derfor har ledelsen nok også mistet lidt interessen i at bruge det, da man skal igennem de her lidt bureaukratiske processer med at forhandle med tillidsrepræsentanter og fagforeninger, siger han.
Mange måder at motivere på
Flemming Ibsen erklærer dog ikke systemet dødt.
- Men fyldte man flere penge i systemet, var de ansatte nok mere obs på det. Og fik ledelsen lidt friere tøjler til at bruge det som et ledelsesinstrument, så ville de nok engagere sig mere i det. Men i realiteten kunne man sagtens køre en offentlig sektor fornuftigt og motivere de ansatte helt uden at have den her lokale løndannelse, siger Flemming Ibsen.
- Der er masser af andre måder at motivere medarbejdere på; En fornuftig personalepolitik, jobudvikling, et godt arbejdsmiljø, videreuddannelse, ledelsesudvikling og udvikling af samarbejdet. Sådan noget er mindst lige så motiverende for de ansatte, siger Flemming Ibsen.