Gode råd til at forebygge stress på jobbet
Ny stressfond giver gratis viden om hvordan man forebygger stress på arbejdspladsen.
Stress rammer rigtig mange mennesker, men det kan alligevel være svært at tale om det med sine kollegaer. (Foto: Colourbox) At forebygge stress på jobbet er ofte en dyr affære. For hvor skal man starte, og hvordan griber man overhovedet et så omfattende emne an? Det er spørgsmål, som Stressfonden vil hjælpe arbejdspladser med at tage hul på.
- Indtil nu har debatten handlet om den der har fået stress, i stedet for at se på de ydre rammer og det at forebygge, forklarer initiativtager bag Stressfonden og ledelseskonsulent i 3F Pernille Rosenkrantz-Theil.
For fem år siden gik hun selv ned med stress på arbejdet og fortæller, at hun manglede viden omkring lidelsen.
- Stressfonden.dk stiller en masse viden til rådighed, som man kan bruge til oplæg. Der er brug for let tilgængelig viden på området, og det er det vi forsøger at give på hjemmesiden.
- Hensigten med Stressfonden er at hjælpe virksomhedsledelser med at forebygge stress- at få kigget på arbejdspladserne og komme med realistiske bud på, hvordan man kan forbedre det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil.
Gå til tillidsmanden
Pernille Rosenkrantz-Theil anbefaler, at man går til sin tillidsmand og tager en snak med hende eller ham, hvis man vil se nærmere på stress på arbejdspladsen. Det er nemlig typisk tillidsrepræsentanten, som har kontakt med ledelsen i virksomheden.
- Det kan ofte være svært at pege på lette løsninger, når det kommer til forebyggelse af stress, men emner som for eksempel mobning på arbejdspladsen behøver faktisk ikke at koste meget at gøre noget ved, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsætter:
- Rigtig mange arbejdsgivere er blevet gode til at hjælpe folk tilbage på arbejdsmarkedet, nu er håbet, at de bliver gode til at se på det forebyggende. Og ser man rent økonomisk på det, er det en god idé at forebygge, og det gælder både arbejdsgivere, samfund og medarbejdere.
Store mænd rammes også
Selv om stress ikke længere er så stort et tabu, som det var nogle år tilbage, så er der alligevel visse arbejdskredse, det kan være sværere at tale om lidelsen. Derfor mener Pernille Rosenkrantz-Theil, at det er så vigtigt, at man er informeret om, hvor mange der rent faktisk rammes af stress, og at man sagtens kan komme ud på den anden side uden varige mén.
- Det er svært at forklare andre, hvordan man har det, når man ikke rigtigt er sig selv, men har alt for mange hormoner i kroppen. Men det er bare kun nuttet at have for mange hormoner i kroppen, når man er gravid, og ikke når man har for mange stresshormoner, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil og fortsætter:
- Der ligger måske også noget pinligt i at forklare kollegaerne, at man har stress. Især indenfor mandefag kan det være svært at tale om, for vi ved ikke rigtigt, hvad vi skal stille op med en hærdebred tømrer, som lige pludselig står og græder. Derfor er det så vigtigt at få udbredt viden og forebyggelse på området, for man er langt fra den eneste stress rammer.
Hvad mener du?
Du har måske selv oplevet stress i længere eller kortere perioder på jobbet.
Hvad gør I for at forebygge stress på din arbejdsplads?
Skriv en kommentar i feltet under artiklen.