Sådan tæmmer du din gæld

Vind et økonomitjek: Har du gæld, skal du ikke fortvivle. For der er hjælp at hente. Men det kræver, at du ser din gæld i øjnene og ikke blot lader stå til.

Er du røget på lånekarrusellen og tager nye lån for at betale din gæld? Så er det måske på tide at se din gæld i øjnene. (Foto: Colourbox)Er du røget på lånekarrusellen og tager nye lån for at betale din gæld? Så er det måske på tide at se din gæld i øjnene. (Foto: Colourbox)

Når konfirmationsfesten skal holdes, køleskabet går i stykker, og økonomien ligger i ruiner, er det let at tage et hurtigt lån. Bliver du så ramt af sneboldeffekten og heller ikke har penge nok i næste måned, er det let at låne endnu engang.

Er du samtidig faldet for de nemme lån, kan det være en farlig glidebane, som kan ende i en gæld, der vokser og vokser.

- Penge – specielt når der ikke er styr på dem - har det med at få én til at føle skyld og skam. Men læg følelserne til side og se din gæld i øjne­ne. Vær aktiv! For gør du ikke noget, bliver det hele værre, siger økonomieksperten Lisbeth Nebelong, der lige har udgivet håndbogen "Sund økonomi – sådan".

Saml dine lån et sted

Gå ned i din bank og få hjælp til at få et overblik over gælden. Og har du et eller flere af de dyre forbrugslån, så få dem samlet i banken. Er du heldig kan du få dit dyre forbrugslån ned fra 25-45 pct. i rente til en mere fornuftig rente på mellem 5 og 15 pct.

Få derefter en aftale om hvornår og med hvor meget gælden skal bankes af. Her skal du være realistisk og se på, hvad du kan leve for. Det nytter jo ikke, at du må tage nye lån for at få mad på bordet.

Vær aldrig flov over at gå i banken. De tjener penge på dig, og de bør hjælpe dig med at få overblik og lægge en plan.

Er du ikke tryg ved din bankrådgiver, kan du bede om at få en anden eller flytte bank, siger Lisbeth Nebelong.

Vis betalingsvilje

Og husk, at selv om du kun kan afdrage på din gæld med en krone, betyder det utrolig meget, at du viser betalingsvilje. Alle kreditorer skelner nemlig mellem betalingsevne og betalingsvilje. Og viser du ingen vilje og bare lader stå til, kan det koste dig rigtig dyrt.

I værste fald kan kreditorerne kræve din gæld tilbagebetalt her og nu. Og så kan både dit hus og din bil ryge, og du risikerer at blive indberettet til RKI, det tidligere Ribers. Du kommer ganske enkelt til at stå som dårlig betaler.

Det kan have alvorlige konsekvenser. Du kan bl.a. få svært ved at købe på kredit, få lån i banker eller tegne forsikringer.

Kontakter du derimod dine kreditorer og fortæller, at du ikke kan overholde aftalen, vil du som regel få en fornuftig aftale. Det kan være, at dine afdrag bliver udsat, at lånets løbetid forlænges eller at dele af gælden slettes.

- Beslut dig nu til aldrig mere at stifte gæld. Klip dine kredit- og kontokort i stykker. Læg et budget, så du har overblik over alle indtægter og udgifter. Sæt derefter dig selv under administration i et stykke tid, indtil du har fået styr på forbruget, siger økonomieksperten Lisbeth Nebelong.

Læs artiklen med Lisbeth Nebelongs gode råd til at lægge et budget her.

7 gode råd


  1. Se din situation i øjnene. Lad være med at være flov over din gæld.

  2. Lav en liste over kreditorerne: Hvem skylder du? Og hvor meget skylder du?

  3. Er gælden vokset dig over hovedet, så kontakt straks kreditorerne. Husk at de også er interesseret i at få en fornuftig løsning.

  4. Beslut dig for aldrig mere at stifte gæld. Klip alle kredit- og kontokort i stykker og nøjes med at bruge hævekort eller kontanter i en periode.

  5. Læg et budget. Du skal have overblik over alle indtægter og udgifter. Få evt. hjælp til det.

  6. Har du en kassekredit, så få den straks lagt om til et lån med afdrag. En kassekredit betragtes som om du hele tiden stifter ny gæld, og så kan du ikke få gældssanering (bortfald eller nedsættelse af din gæld).

  7. Søger du gældssanering, og står du og mangler større forbrugsgoder som f.eks. fryser eller vaskemaskine, så køb det inden. Når først gældssaneringen er gået igennem, er der ikke råd til noget ud over det daglige.


Kilde: Lisbeth Nebelongs håndbog "Sund økonomi – sådan"