Få has på din gæld
Når krisen kradser, vokser gælden. For nogen bliver gælden uoverskuelig. Men nu er der gratis hjælp at hente hos Forbrugerrådets Gældsrådgivning.
Hvis du er fanget i en gældsfælde, kan gældsrådgivning være det første vigtige skridt til, at du får styr på din økonomi. Nu tilbyder blandt andet Forbrugerrådet gratis rådgivning. (Foto: Colourbox) Krisen rammer hårdt hos den arbejdsløse, hos nyskilte forældre og hos boligejere med for store lån. Gælden bliver let uoverskuelig, og dermed lurer risikoen for at havne i en økonomisk og social afgrund.
I sådan en situation har de færreste råd til at betale for økonomisk rådgivning. Men nu kan du hente gratis hjælp hos Forbrugerrådets Gældsrådgivning. Her kan du ringe ind og bestille tid til en samtale eller komme forbi i åbningstiden.
Hvis du er fanget i en gældsfælde, kan tilværelsen blive helt uoverskuelig. Her kan gældsrådgivning være det første vigtige skridt til, at du får styr på din økonomi. Dermed får du også overskud til at få resten af tilværelsen til at fungere igen.
- Det er en frygtelig situation at sidde i gæld, og i flere tilfælde betyder det, at folk må gå fra hus og hjem. Derfor er det vigtigt, at der kommer rådgivningstilbud, der hjælper udsatte borgere med at få overblik over deres økonomiske situation, og som giver dem vejledning i, hvordan de kommer ud af gældsklemmen, siger Vagn Jelsøe, der er afdelingschef i Forbrugerrådet.
Stor efterspørgsel på gratis rådgivning
Danskerne har da også ondt i økonomien som aldrig før.
Mere end 208.000 er nu registreret som dårlige betalere, og den samlede gæld har rundet det rekordhøje beløb på 10,6 milliarder kroner. Det viser nye tal fra kredit- og analysevirksomheden Experian, som driver landets største gældsregister RKI.
De forskellige frivillige rådgivningscentre som f.eks. Den Sociale Retshjælp er også ved at drukne i henvendelser fra danskere med lommesmerter.
Til februar åbner Forbrugerrådets Gældsrådgivning kontorer i København, Århus, Odense, Aalborg og Esbjerg. Her vil frivillige økonomiske rådgivere - bl.a. bankansatte og revisorer, give økonomiske råd og hjælpe med gældssanering.
Projektleder Annette Mathiasen fra Forbrugerrådet fortæller, at interessen har været så overvældende, at man allerede nu må melde om fire måneders ventetid i København. Mens det stadig er til at komme til med det samme i de øvrige fire byer.
Danskerne sidder i gæld som aldrig før
- Flere end 208.000 danskere er nu registreret som dårlige betalere - det svarer til 4,85 procent af den voksne befolkning.
- Hver dårlig betaler har i gennemsnit 43.152 kroner i misligholdt gæld på samvittigheden - en stigning på mere end 5.000 kroner.
- I 2009 er gælden vokset med knap to milliarder kroner til 10,6 milliarder kroner.
- Region Sjælland er den region med flest dårlige betalere.
- Af de ti kommuner med den højeste andel af dårlige betalere i RKI ligger ni af dem øst for Storebælt. Lolland Kommune er hårdest ramt med næsten ti procent af alle voksne registrerede.
Kilde: Experian
6 gode råd hvis du har gæld
Hvis du har stiftet gæld, så følger her nogle gode råd til, hvad du kan gøre.
1. Kontakt banken, hvis du ikke kan afdrage dine lån.
2. Kom med et realistisk forslag på et afbetalingsforløb.
3. Det samme gælder, hvis du har gæld hos det offentlige som f.eks. Skat.
4. Søg hjælp hos professionelle økonomiske rådgivere.
5. Find ud af om du har mulighed for gældssanering.
6. Undgå at komme i RKI. Er du registreret der, kan det være svært at få lån i banken.
Se om du er registreret som dårlig betaler i RKI. Klik her.
Læs også hvad der kan ske, hvis du ikke betaler din gæld. Klik her.