Byggefag kræver indgreb mod fupselvstændige

Fupfirmaer undergraver forholdene for lønmodtagerne, og samfundet går glip af skatteindtægter. Derfor er der brug for særlig indsats fra SKAT, foreslår Byggefagenes Samvirke i København.

Anders Olesen (th) i ejendommen Gammel Kongevej 33 i samtale med EU-parlamentsmedlem Emilie Turunen (SF) og Sebastian Sluszarcek fra firmaet Dan-Pol Byg. Anders Olesen kræver indgreb mod fupfirmaerne. (Foto: Harry Nielsen)Anders Olesen (th) i ejendommen Gammel Kongevej 33 i samtale med EU-parlamentsmedlem Emilie Turunen (SF) og Sebastian Sluszarcek fra firmaet Dan-Pol Byg. Anders Olesen kræver indgreb mod fupfirmaerne. (Foto: Harry Nielsen)

Byggefagene opfordrer politikerne til et hasteindgreb mod det voksende problem med falske selvstændige - også kaldet arme-benfirmaer.

Byggefagene kræver, at SKAT bliver i stand til at træffe en afgørelse inden for 72 timer. Altså tre døgn.

- Der er ofte tale om polske håndværkere, der er hyret af danske bagmænd og ikke kan overskue den konstruktion, de rodes ind i, siger Anders Olesen, formand for de københavnske bygningsarbejdere i Byggefagenes Samvirke.

- Fagforeningerne anser dem for at være lønmodtagere, men de optræder som enmandsfirmaer. På den måde sikrer bagmændene sig billig arbejdskraft, mens det danske samfund går glip af masser af skattekroner, siger han.

Hurtig kontrol med præventiv virkning

Det er SKAT, der afgør, om enkeltmandsfirmaerne er falske. Problemet for fagforeningerne er, at sagsbehandlingen tager for lang tid. De polske håndværkere er ofte færdige med arbejdet og ude af landet, når SKAT kan træffe en afgørelse.

- Derfor skal bagmændene kun have 48 timer til at fremlægge dokumentation over for SKAT, som derefter skal træffe en afgørelse inden 72 timer, siger Anders Olesen. Han tror, at alene udsigten til hurtig kontrol vil have en præventiv virkning.

Hvis der er tale om fup, kan fagforeningerne blokere byggepladsen, indtil forholdene er bragt i orden.

Aktuel sag meldt til SKAT

Den aktuelle baggrund for udspillet er sagen fra Gammel Kongevej 33, hvor firmaet Dan-Pol Byg beskæftiger 11  enkeltmandsfirmaer. Konstruktionen er anmeldt til SKAT.

SKAT vil ikke kommentere den konkrete sag. Generelt siger man, at hvis SKAT underkender og bedømmer entrepriseforhold som et lønmodtagerforhold, vil den danske virksomhed hæfte for skatten. I den konkrete sag vil det betyde, at Dan-Pol Byg hæfter. Der er imidlertid tale om et firma med så beskeden omsætning, at det er blevet fritaget for at aflægge årsrapport til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Personerne bag konstruktionen skal findes hos bygherren, Holm Group.

Byggefagenes forslag præsenteres på en konference torsdag om social dumping.