Overenskomst til firma uden ansatte
Blokaden mod byggeriet, hvor Region Hovedstaden skal være lejer, er hævet - men kampen for danske løn- og arbejdsvilkår er ikke slut, selvom firmaet Dan-Pol har indgået overenskomst.
Faglige sekretær Mattias Tesfaye (her foran ejendommen Gammel Kongevej 33) mener, at oplysningerne i sagen underbygger fagforeningernes påstand om, at der er tale om en fupkonstruktion. (Foto: Harry Nielsen) Første halvleg er vundet, men det er kampen ikke.
En dags blokade af ombygningen af ejendommen Gammel Kongevej 33 - som renoveres til Region Hovedstaden - har medført, at byggefirmaet Dan-Pol Byg har underskrevet tiltrædelsesoverenskomster med 3F BJMF i København og TIB København. Det store spørgsmål er, hvad det kommer til at betyde.
Dan-Pol Byg mener ikke, det betyder noget, idet firmaet påstår, at de i alt 11 beskæftigede er underentreprenører. Fagforeningerne mener, at overenskomsterne har stor betydning, idet man betragter de 11 som reelt ansatte i firmaet. Overenskomsterne giver fagforeningerne mulighed for at forfølge sagen fagretsligt med påstand om, at overenskomsten ikke overholdes, og med krav om, at der skal betales løn efter overenskomsten fra 1. september, hvor arbejdet blev påbegyndt.
3F: Ikke lovligt forhold
Underskriften på overenskomsten kom i hus fredag eftermiddag på et møde mellem Dan-Pol Byg - der er et dansk firma ejet af to polske brødre - og repræsentanter for BJMF og TIB København.
Parterne underskrev samtidig et protokollat, hvoraf det fremgår, at bygherren betaler materialerne, der bestilles af Dan-Pol, samt at Dan-Pol foretager den daglige planlægning af arbejdet.
- Alle 11 polske underentreprenører er momsregistreret samme dag og har samme danske adresse. Når de så samtidig ikke selv tilrettelægger deres arbejde, er der for os at se ikke et reelt og lovligt entrepriseforhold. Det er en arme-ben-konstruktion med det ene formål at undgå at betale overenskomstmæssig løn og afregne a-skat, siger Mattias Tesfaye, faglig sekretær i BJMF.
Sagen rejses for politikerne
Dan-Pols danske rådgiver Christoffer Vestergaard fra firmaet Inter-Corp oplyser, at han har rådet til at skrive under på overenskomsten.
- Det er uden betydning, idet firmaet ikke har ansatte, siger han.
Det kommer nu an på en prøve, idet 3F og TIB tager initiativ til rejse sagen som overenskomstbrud.
Fagforeningerne vil samtidig rejse sagen over for politikerne.
- Sagen er et meget fint billede af, hvordan arme-ben-firmaer bliver brugt til at omgå både overenskomst og lovgivning, siger Mattias Tesfaye.