Fupfirmaer bygger om for det offentlige
Ombygningen af en stor ejendom til brug for Region Hovedstaden sker med polske fupfirmaer, påstår 3F-afdeling. Byggefirmaet mener, konstruktionen er reel.
Sympatikonfliktens start torsdag middag blev markeret med en lille demonstration med appel til Region Hovedstaden om at bidrage til en løsning af sagen. (Foto: Harry Nielsen) Et eksempel på, hvor galt det kan gå, hvis man ikke sikrer sig, at virksomhederne har overenskomst og organiseret arbejdskraft.
Sådan er dommen fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, der torsdag indledte konflikt mod ombygningen af en stor københavnerejendom, der skal anvendes af Region Hovedstaden.
Hovedparten af arbejdet udføres af polsk arbejdskraft uden overenskomst organiseret i fupfirmaer.
- Der er tale om det, vi kalder arme-ben-firmaer, det vil sige enkeltmandsfirmaer, hvor alt, hvad den enkelte leverer, er arbejdskraft, men hvor der reelt er tale om lønmodtagere, siger Mattias Tesfaye, faglig sekretær i BJMF og konfliktens koordinator.
Fagforeningen vurderer, at der er 10 sådanne arme-ben-personer på byggeriet.
Formål: At slippe billigere
Der er tale om ejendommen Gammel Kongevej 33. Den ejes af et investeringsselskab, og Region Hovedstaden har lejet den, når ombygningen er færdig.
Fagforeningen opfordrer Region Hovedstaden til at kræve ordnede forhold på byggepladsen.
- Det er jo reelt skattekroner, der finansierer ombygningen, og det er helt uacceptabelt, hvis det offentlige accepterer vilkår, der undergraver forholdene på det danske arbejdsmarked. Der er ikke tale om et reelt og lovligt entrepriseforhold. Opbygningen med arme-ben firmaer har kun et formål: At slippe billigere i løn og ikke betale skat, siger Mattias Tesfaye.
Dan-Pols rådgiver Christoffer Vestergaard siger til Nyhedsbrevet 3F, at Dan-Pol ikke har ansatte, og at der er tale om 11 enkeltmandsfirmaer. Han kalder konstruktionen for reel og mener ikke, der er grundlag for en faglig konflikt.
Organiserede firmaer har atter adgang
Sympatikonflikten trådte i kraft torsdag middag. Det betød, at to organiserede el- og vvs-firmaer forlod pladsen. Efterfølgende har bygherren bortvist Dan-Pol fra byggepladsen, indtil sagen er løst. Fredag morgen har overenskomstdækkede firmaer derfor atter haft adgang til byggepladsen.
Mattias Tesfaye oplyser, at der fredag eftermiddag er aftalt møde med Dan-Pol med henblik på en løsning.
Nyhedsbrevet 3F har forgæves bedt Region Hovedstaden om en kommentar til fagforeningens opfordring om at bidrage til at sikre ordnede forhold på byggepladsen.