Hver tredje udenlandske firma er ulovligt i Danmark

35 procent af de udenlandske virksomheder, som Arbejdstilsynet har stødt på siden 1. juni, er ikke anmeldt til RUT-registret.

Omkring hver tredje udenlandske virksomheder på arbejde i Danmark er her ulovligt ved ikke at være anmeldt til RUT.  (Arkivfoto.)Omkring hver tredje udenlandske virksomheder på arbejde i Danmark er her ulovligt ved ikke at være anmeldt til RUT. (Arkivfoto.)

En tredjedel af de udenlandske firmaer, som Arbejdstilsynet støder på, er ulovligt i Danmark. De er ikke, som krævet, anmeldt til RUT-registret.

Det viser en opgørelse, som Arbejdstilsynet har udarbejdet på foranledning af Nyhedsbrevet 3F.

Siden Arbejdstilsynet 1. juni blev ansvarlig myndighed for RUT-registret, har de truffet 194 udenlandske virksomheder. 69 virksomheder - eller godt 35 procent - havde ikke deres registrering i orden. I de 28 tilfælde er der allerede sket indstilling til politi og anklagemyndighed om at rejse tiltale. 41 andre tilfælde er fortsat til behandling. Arbejdstilsynet vurderer, at hovedparten af disse sager vil ende hos politiet. De resterende 125 virksomheder var enten korrekt registreret eller ikke omfattet af reglerne.

RUT er oprettet i 2008 for at sikre bedre muligheder for kontrol med de udenlandske firmaer.

Ingen undskyldning

Resultatet kommer ikke bag på byggefagforbundene.

- Jeg kunne såmænd have haft en forventning om, at det var en større andel på baggrund af de meldinger, vi får ude fra vores afdelinger, men det er stærkt bekymrende, at så mange virksomheder ikke kan finde ud af tingene, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet. Det er byggeriets paraplyorganisation.

- Der er lavet massiv oplysningskampagne, og virksomhederne kan finde ud at give tilbud og lave kontrakter, og så kan de naturligvis også finde ud af lade sig registrere, siger han.

Ikke alle er virksomheder er reelle

Gunde Odgaard tvivler på, at alle de virksomheder, som har fundet vej til RUT-registret, rent faktisk også kan betragtes som udstationerende virksomheder.

- Det er vores indtryk, at mange virksomheder er uden aktivitet i hjemlandet og alene er skabt for at udstationere arbejdskraft. Det er ikke lovligt, og mange er måske egentlig danske virksomheder, der blot er i ly af en adresse i for eksempel Polen.

Gunde Odgaard opfordrer derfor Arbejdstilsynet til at kontrollere, om virksomhederne har aktivitet i deres hjemland. Det skal ske i samarbejde med myndighederne fra hjemlandet.