Regeringen erkender udenlandsk plat
Beskæftigelsesministeriet indrømmer, at mange af de udstationerende virksomheder ikke har aktivitet i hjemlandet - sådan som det kræves.
Det er nu også ved at gå op for de danske myndigheder, at mange udenlandske byggefirmaer ikke opfylder reglerne for at arbejde i Danmark. Det er nu også ved at gå op for de danske myndigheder, at mange udenlandske byggefirmaer ikke opfylder reglerne for at arbejde i Danmark.
Beskæftigelsesministeriet har netop foreslået en række ændringer i udstationeringsloven. Det skyldes, at reglerne for Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) skal skærpes. I bemærkningerne til lovændringerne skriver ministeriet direkte, at mange af de udenlandske virksomheder ikke opfylder direktivet om udstationering.
"Det har ofte vist sig vanskeligt at komme i kontakt med udenlandske tjenesteydere i Danmark, og det har ikke været et alternativ at rette henvendelse til virksomhedens hovedsæde, idet den udenlandske virksomhed ikke har et reelt hovedsæde med personale i hjemlandet", skriver ministeriet.
Firmaerne er med andre ord ulovlige i Danmark.
3F: Behov for handling
- Det er da glædeligt, at også regeringen nu har opdaget, at mange af de udenlandske virksomheder er oprettet alene med det formål at eksportere billig arbejdskraft til Danmark og ikke har andet end en postboks i hjemlandet, siger John Larsen, formand for Byggegruppen i 3F.
- Det er jo forhold, vi har påpeget igen og igen, men som stort set ikke er blevet kontrolleret. Derfor er det mest interessante, om myndighedernes nye erkendelse så også bliver omsat til handling og kontrol. Det ville være positivt, fordi det uden tvivl ville kunne fjerne de værste slyngler fra det danske arbejdsmarked, siger han.
Arbejdstilsynet ny kontrolmyndighed
I et høringssvar til Beskæftigelsesministeriet skriver BAT-kartellet, at det ikke burde være den største sag i verden at få tjekket med de rette myndigheder i for eksempel Polen og Tyskland, om virksomhederne har aktivitet i hjemlandet.
BAT er i øvrigt tilfreds med, at det med lovændringerne bliver Arbejdstilsynet, der bliver kontrolmyndighed for RUT og i udstationeringsspørgsmål.