S: RUT bliver godt redskab
Statistikken siger, at der stort set ikke er polske firmaer på job i Danmark - virkeligheden er anderledes.
Statistikken siger, at der stort set ikke er polske firmaer på job i Danmark - virkeligheden er anderledes. Hvis du hører til dem, der ligesom ikke mindst byggefagforeningerne i storbyerne synes, du ser mange varevogne og små lastbiler med polske nummerplader, så tager du fejl. Der er nemlig stort set ingen polske byggefirmaer på job i Danmark.
Det er i hvert fald, hvad den officielle danske statistik siger.
Der er faktisk kun 116 polske statsborgere, der er sendt til Danmark på en kortvarig opgave.
Det fortæller Arbejdsmarkedsstyrelsens overvågning.
De 116 polske lønmodtagere, udstationeret til arbejdet i Danmark, er hvad der er tilmeldt RUT - Registret for Udenlandske Tjenesteydere - i januar 2010. Alle virksomheder, der midlertidigt udstationerer arbejdskraft til Danmark, har pligt til at anmelde både aktivitet og lønmodtagere.
I alt var der i januar tilmeldt 234 udstationerede lønmodtagere til RUT. Polakkerne var med de nævnte 116 flest. Derefter følger 71 tyskere.
De officielle tal afspejler imidlertid overhovedet ikke, hvor mange lønmodtagere, der reelt er udsendt af en virksomhed i deres hjemland til arbejde i Danmark.
- Hvor mange, der er tale om, ved vi af gode grunde ikke, men der er ikke tvivl om, at det er flere end de nævnte tal, siger Lennart Damsbo-Andersen, socialdemokratisk ordfører på den ny RUT-lovgivning.
Han understreger, at stramningerne af reglerne omkring RUT netop skyldes, at RUT hidtil ikke har været taget alvorligt af de udenlandske tjenesteydere - og at man er blevet enige om meget markante forbedringer.
- Og jeg føler mig overbevist om, at RUT bliver et godt redskab for både myndigheder og fagbevægelse, siger den socialdemokratiske ordfører.
Intet frit lejde
Lennart Damsbo-Andersen har alligevel lyttet til kritikken fra Rejsearbejdere.dk, der i halvtolvte time i lovgivningsprocessen har peget på, hvad man kalder et hul.
- Men jeg er ikke enig i, at der er tale om et hul i loven. Vi har lavet en undtagelse, så den 88-årige fru Hansen, der for første gang hyrer håndværkere, ikke skal have bøde, hvis det udenlandske firma ikke er tilmeldt RUT. Men det er ikke et frit lejde for alle private.
Lennart Damsbo-Andersen oplyser, at det i øvrigt er aftalt, at der laves en informationskampagne, når loven træder i kraft, så alle - både professionelle og private bygherrer - ikke får dårlige undskyldninger for at bruge ulovlig arbejdskraft.