Fagforeninger får adresser på udenlandske firmaer

Udsigt til, at RUT-registret bliver et bedre redskab for fagforeninger, der får adgang til information om udenlandske firmaers arbejdsadresser i Danmark.

Fagbevægelsens pres har virket: nu kan fagforeninger få oplyst adresse på byggepladser med udenlandske firmaer. (Foto: Harry Nielsen.)Fagbevægelsens pres har virket: nu kan fagforeninger få oplyst adresse på byggepladser med udenlandske firmaer. (Foto: Harry Nielsen.)

Fagbevægelsen får nu opfyldt et af sine allerstørste ønsker i indsatsen mod udenlandske virksomheder med midlertidige opgaver i Danmark. Fagforeningerne kan fremover få at vide, hvor det udenlandske firma har sin aktivitet. For byggefagforeningerne betyder det, at de kan få oplyst adresser på byggepladser, hvor de udenlandske firmaer arbejder.

De nye muligheder sker som følge af ændringer i Registret for Udenlandske Tjenesteydere - det såkaldte RUT-register. Det så dagens lys 1. maj 2008, men dengang afviste regeringen, at man lovligt kunne videregive registrets oplysninger om adressen.

Siden har fagbevægelsen presset på for at få adgang til informationer om, hvor aktiviteten finder sted. Det førte til, at partierne bag RUT i december i fjor fik regeringen til at rette henvendelse til EU for at høre, om det ligger inden for EU-retten at videregive oplysninger om arbejdssted.

Ifølge et notat fra Beskæftigelsesministeriet har EU-kommissionen i marts mundtligt tilkendegivet, at det er uproblematisk at videregive oplysningerne til parterne. Det er alene en national afgørelse. Dette er siden blevet bekræftet i en mailkorrespondance.


Brug for bedre kontrol og større bøder

Fagforeningerne, der står for det opsøgende arbejde med at overenskomstdække og organisere den udenlandske arbejdskraft, kalder det en god nyhed.

- Men hvorfor har man ikke spurgt før, lyder det undrende fra Carsten Bansholm, faglig sekretær i 3F BJMF i København.

- Det tyder på, at opposition og fagbevægelsen ikke har været tilstrækkelig vedholdende. Man har åbenbart bare taget for givet, at det ikke kunne lade sig gøre at få informationerne.

Morten Petersen, faglig sekretær i 3F Transport, Logistik & Byg i Århus: - Indtil videre har måske kun 10-15 procent af de udstationerende firmaer fundet vej til RUT, og alene af den grund har registret været værdiløst. Med mindre kontrollen og ikke mindst straffen for ikke at tilmelde sig skærpes, så gør de nye muligheder ikke den store forskel.

De ser dog begge frem til at benytte det nye redskab i kampen mod social dumping, så snart de nødvendige lovændringer er på plads.