Flest langtidsledige 3F'ere østpå

Oppositionen sparker langtidsledigheden til udkantsdanmark, når dagpengeperioden halveres. Men friske tal viser, at hovedstaden for tiden er hårdest ramt.

Der er flest langtidsledige i jobkøen i hovedstadsregionen. Den sociale sammensætning er en del af forklaringen på problemet. (Arkivfoto)Der er flest langtidsledige i jobkøen i hovedstadsregionen. Den sociale sammensætning er en del af forklaringen på problemet. (Arkivfoto)

“Hvad skal jeg gøre? Jeg er 59 år, og ingen vil have mig.”

Sådan lyder spørgsmålet fra en kvindelig 3F'er på dagpenge i Thisted efter regeringen og Dansk Folkepartis beslutning om at halvere dagpengeperioden.

Og i debatten om den halve dagpengeperiode har blandt andre SF's formand Villy Søvndal fremhævet, at udkanten af Danmark vil holde hårdest for, når ledige har opbrugt deres dagpengeret.

Værst i Ishøj

Men nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at hovedstadsregionen er hårdest ramt, hvad angår antallet af dagpengemodtagere fra 3F, der har været ledige i to år eller derover.

Værst ser det ud i Ishøj Kommune. Her har 4,2 procent af de erhvervsaktive 3F'ere været ledige i to år eller derover. Tallet kommer bag på jobcenterchef i Ishøj-Vallensbæk, Dan Nielsen. Han har dog en forklaring på den lange ledighed:

- Vi har et generelt problem i de to kommuner (Ishøj og Vallensbæk, red.) med ledige, som har anden etnisk baggrund end dansk, især de unge mænd og kvinder over 40. Samtidig er det også svært for en del 3F'ere at komme tilbage i job, siger han og tilføjer, at selv i de gode tider har kommunerne kæmpet med ledighedstallene generelt.

Billedet kan vende

Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet er ligesom Dan Nielsen overrasket over de nye tal.

- Tallene har at gøre med en social sammensætning i hovedstadsregionen. Og der er større geografisk mobilitet i udkantskommunerne, hvor erhvervsstrukturen er bedre tilpasset 3F's medlemmer, siger Jørgen Stamhus, som alligevel påpeger, at det er en langvarig trend, at industri og landbrug forsvinder.

- Der er også en krisedynamik i ledighedstallene. Derfor vil det ikke være overraskende, hvis billedet vender på sigt, siger han.