Mellemmåltider begrænser feriefedtet
Klumme:
Hverdagens trummerum og rutineliv gør det meget lettere at holde fast i de sunde vaner. Det gælder også de sunde mellemmåltider. Glem dem ikke i ferien, lyder rådet fra Vibeke Lund.
Tre hovedmåltider og 3-4 sunde mellemmåltider holder dig godt kørende på en stabil blodsukkerbalance. (Foto: Colourbox) En ferieperiode uden grænser for spise- og drikkegalskaben kan let sætte os tilbage i forhold til vores gode vægtintentioner.
Hvis det så tilmed heller ikke lykkes at få dyrket den vante motion i to til tre uger, så kan festlige feriedage med flere daglige serveringer i fedt- og sukkerluksusklassen gå helt galt.
Der skal være plads til lidt ekstra godt i ferien, men lav en plan for hvor forkælet du skal være og hold den.
Hold blodsukkerbalancen
Tre hovedmåltider og 3-4 sunde mellemmåltider holder dig godt kørende på en stabil blodsukkerbalance. Når blodsukkeret hverken er for højt eller for lavt gennem dagen, får du slet ikke behov for søde og fede lækkerier.
Her får du et par fif til, hvordan du kan hjælpe dig selv og din familie med at holde blodsukkeret stabilt, og sukkertrangen fra døren i ferien.
7 gode spiseråd til ferien
- Spis alle hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Sover du meget længe, kan du måske nøjes med to hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider.
- Vær altid velforsynet: Hav altid et lager af knækbrød, rugbrød, gulerødder eller havregryn med mælk – det hele gerne suppleret med frisk frugt.
- Spis inden du tager hjemmefra: Inden selv den mindste lille udflugt i sommerlandet bør du spise noget mad. Hvis ikke du er sulten, kan du bedre nøjes med en lille is.
- Tag mad med i tasken: Du undgår at lave dyre og dumme feberredninger, hvis du altid husker at have noget sundt og spiseligt med i håndtasken. Gulerødder holder hele vejen, æbler holder halvvejen.
- Spis ikke frugt alene: For at undgå hurtige udsving i blodsukkerkoncentrationen bør frisk frugt altid suppleres med grovbrød, grove grøntsager og også gerne proteinholdige produkter som kød, fisk, æg og mælkeprodukter.
- Undgå søde læskedrikke: Lav en saftevands- og sodavandsstrategi, så den slags nydelser begrænses. Drik vand for tørst og mælk til måltiderne og undgå søde lightprodukter.
- Spis ofte: Spis hver 3. time, lidt men sundt og godt.
Læs mere om sunde mellemmåltider her.
Brevkassen: Sukkerfacist eller sukkernyder
Hej Vibeke
Jeg synes, du er meget ude med sukkerriven i dine klummer i Fagbladet. Spiser du da slet ikke sukker selv?
Hilsner sukkergrisen fra Hvidovre
Kære sukkergris
Personligt er jeg stor tilhænger af sukker og søde sager, men jeg har øvet mig og er blevet rigtig god til at nyde de søde liv i overensstemmelse med 5-2 strategien. På den måde falder det mig naturligt at sige nej-tak til søde sager i hverdagen, mens jeg ved festlige lejligheder og i weekenderne nyder noget af det, jeg har forsaget i ugens løb.
Min erfaring siger mig, at det hjælper rigtig mange mennesker – her i blandt forældre – at holde styr på sukkeret, hvis man én gang for alle har besluttet sig for, at det ikke hører til i en sund hverdag. Jeg håber, dette svar forklarer meget, så du kan læse mine fremtidige klummer med nye briller på.