Nyt videnscenter om mad til mange
Nyt center skal opsamle viden til dem, der hver dag laver mad til mange. 3F er med for blandt andet at skabe inspiration til kokke, smørrebrødsjomfruer og catere.
"Center for Mad til mange" skal opsamle viden om sund kost blandt de faggrupper, der er involveret i masseproduktion af mad: forskere og udviklere, råvareproducenter, leverandører og de mennesker, der arbejder i landets storkøkkener og kantiner. (Arkivfoto) Danske børn og unge trues af fedme og sukkersyge. Men når de som voksne og især ældre havner på hospitalerne, er det store problem underernæring.
Det lyder paradoksalt, men faktisk er underernæring blandt hospitalspatienter og ældre en kæmpestor udgift for samfundet, påpeger overlæge Henrik Højgaard Rasmussen, der er leder af Center for Ernæring og Tarmsygdomme på Aalborg Sygehus.
- Folk bliver mere syge, hvis de ikke får det rigtige at spise, og desværre ved vi i dag alt for lidt om, hvad der er det rigtige, siger Henrik Højgaard Rasmussen.
Han hilser det derfor mere end velkomment, at der er kræfter i gang for at få samlet al tilgængelig viden om kostspørgsmål i et nyt center "Center for Mad til mange".
Foreløbig har Region Midtjylland og Region Nordjylland givet henholdsvis 600.000 og 500.000 kroner til videncentret. Men fremtidsperspektiverne er, at det med tiden skal komme til at fungere for hele Norden.
Idéen er et meget bedre samarbejde mellem de folk, der er involveret i masseproduktion af mad: forskere og udviklere, råvareproducenter, leverandører og de mennesker, der arbejder i landets storkøkkener og kantiner.
I starten bliver centret tvedelt med sekretariater på teknisk skole i henholdsvis Aalborg og Silkeborg.
Underernæring det værste
- Mange gode kræfter interesserer sig for ernæring på alle mulige ledder. Men i virkeligheden er der ufatteligt mange facetter i det at få mere mad i folk, som er syge.
- Nogle vil gerne kunne trykke på en knap og bestille det, de har lyst til, men ti knapper og en flot bakke hjælper ikke mennesker, der ikke kan spise selv, understreger Henrik Højgaard Rasmussen, der - alt andet lige - ser et klart behov for bedre kostforplejning på hospitalerne.
En gammel drøm
Videncentret er en gammel drøm fra Restaurationsbranchens Forbund (RBF). Baggrunden var kritik af netop maden på sygehusene. Nu er RBF en del af 3F, og 3F har også plads i den styregruppe, der er ved at skrue centret sammen.
3F's kokke, smørrebrødsjomfruer, catere og kantineassistenter er jo dem, der står for fremstillingen af maden, så det er vitalt, at de er med på banen, siger konsulent Nils Lønstrup, 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
- Vi havde et projekt, vi kaldte "Bedre mad på sygehuse og plejehjem", og via et par konferencer fik vi inspiration fra blandt andet Rikshospitalet i Oslo, hvor det gav et fantastisk resultat at smide al halvfabrikata ud og lave god mad helt fra bunden.
- Mange steder er maden på sygehuse, plejehjem og i kantiner netop præget af elendigt og billigt halvfabrikata, der er yderst skadeligt for sundheden - og blandt andet stærkt medvirkende til den fedmeepidemi, som både truer den enkelte og bliver en vældig omkostning for det danske sundhedsvæsen, påpeger Nils Lønstrup.