Ny gigantbod til polsk snyde-firma
Arbejdsretten har atter dømt polsk byggefirma, der arbejder for den store byggekoncern Pihl. Det polske snydefirma skal betale 1,3 millioner for snyd og brud på aftaler.
Det polske byggefirma S-Bud har som underentreprenør for Pihl lavet jord- og betonarbejde på ”Københavns nye vartegn”, som Copenhagen Towers kalder sig selv. (Foto: Harry Nielsen.) En af landets allerstørste entreprenørkoncerner E. Pihl & Søn må atter erkende, at dets polske underentreprenører ikke overholder danske regler og overenskomster.
Denne gang drejer det sig om byggefirmaet S-Bud fra Krosno i det sydøstlige Polen. Firmaet har netop tabt to sager i Arbejdsretten.
Det har udløst bod på tilsammen 1,3 millioner kroner til firmaet for at snyde sine ansatte for meget store beløb og for brud på overenskomsten. Men firmaet er stukket af, og udsigten til at få det skyldige beløb er ringe.
Samlet krav på 3,3 millioner
S-Bud har arbejdet for Pihl i forbindelse med opførelsen af svenske SEB-banks danske hovedsæde i København og på prestigebyggeriet Copenhagen Towers i Ørestaden.
De faglige sager stammer fra disse byggerier. Den ene handler om manglende overtidsbetaling. Den anden om manglende søgnehelligdagsbetaling, feriepenge og pension.
Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) havde i de to sager rejst krav om efterbetaling på i alt 3,3 millioner kroner.
Alene i forbindelse med arbejdet på Copenhagen Towers er medarbejderne snydt for minimum 1,8 millioner kroner. Det er afsløret ved at sammenholde arbejdstids- og bemandingsplaner med de faktiske indbetalinger til Pension Danmark og til feriekassen.
Foragt for dansk system
- I sagen vedrørende Towers mødte virksomheden aldrig til et eneste møde uanset om det var mægling, organisationsmøde eller i Arbejdsretten. Det kan vist ikke betegnes som andet end total foragt for det fagretslige system i Danmark, siger Jesper Weihe, gruppeformand i BJMF.
Han er heller ikke tilfreds med Pihls bidrag til at få ordnede forhold.
- Det er synd at sige, at Pihl har hjulpet med at få afklaret sagerne. Pihl har været velorienteret om manglerne og også deltaget i et par møder, men har ikke aktivt gjort noget for at løse problemerne. Jeg er meget skuffet over, at Pihl inviterer plattenslagere til at arbejde for sig og ikke gør mere for at sikre, at forholdene er i orden, siger Jesper Weihe.
Direktør i Pihl Halldor Ragnarsson oplyser til Nyhedsbrevet 3F, at han ikke har hørt om de to domme. Han afviser, at Pihl vil betale boden.
- Det er et anliggende for det polske firma, siger han.