Ny vægt bag krav om ansvar for underleverandører
Ny sag sætter yderligere vægt bag krav om ansvar for snyd hos underleverandører. 3F har over 16 millioner kroner til gode hos polske firmaer.
Der er adskillige eksempler på, at heller ikke store entreprenører har styr på deres underentreprenører, siger forhandlingssekretær Ole Christensen. Han henviser blandt andet til tidligere sager med Pihl-entreprenører. (Foto: Harry Nielsen) Hovedentreprenøren skal betale, når underentreprenøren ikke overholder overenskomsten.
Sådan lyder kravet endnu en gang fra byggefagforbundene til de kommende forhandlinger om overenskomster.
Rækken af udenlandske entreprenører, der tilsyneladende kun på skrømt bekender sig til danske overenskomster, er vokset på ny. Denne gang i forklædning af et dansk firma.
Som omtalt i Nyhedsbrevet 3F har Arbejdsretten netop idømt firmaet El Tel Aps. en bod på 830.000 kroner for at snyde sine polske ansatte.
Grænseløs kreativitet
- Sagen viser, at der ikke er grænser for kreativiteten, når man vil snyde. Det understreger behovet for, at hovedentreprenøren tager ansvar for sine underentreprenører, siger Ole Christensen forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.
Byggefagforbundene ønsker derfor såkaldt kædeansvar: Hovedentreprenører skal hæfte for eksempel løn og pension, hvis underentreprenøren snyder og ikke har evne eller vilje til at betale.
Det dansk indregistrerede El Aps. - med udspring i det polske firma El Tel Sp. Zoo. fra Poznan - er oprettet i sommeren 2008. Men det er allerede lukket igen med et underskud på 640.000 kroner i regnskabet og nu også en ubetalt bod på 830.000 kroner.
Ikke sikring nok af overenskomsten
Det var den store danske entreprenørvirksomhed NCC, som krævede, at El Tel oprettede et dansk selskab. Det skyldtes ”dårlige erfaringer” med en polsk underentreprenør.
- Men forskellen på om underentreprenøren har været dansk eller polsk har åbenbart ikke være særlig stor. Der er ikke noget, der tyder på, at El Tel nogensinde har haft til hensigt at overholde overenskomsten.
- Sagen viser også, at nogle af landets store entreprenører ikke har tilstrækkeligt styr på deres underentreprenører, og at de ikke gør nok for at sikre sig, at underentreprenørerne rent faktisk overholder den overenskomst, som de kræver, siger Ole Christensen.
Han har noteret sig, at firmaet, bortset fra et første indledende lokalmøde, ikke har deltaget i den fagretlige behandling. Firmaet udeblev også fra mødet i Arbejdsretten.