Flere østarbejdere i 2008 trods krise
Antallet af arbejdstilladelser og registreringsbeviser til østarbejdere steg med 22 procent i 2008 i forhold til året før.
I 2008 er der udstedt et rekordhøjt antal arbejdstilladelser til borgere fra de nye EU-lande. (Arkivfoto: Harry Nielsen.) Det kan ikke aflæses i antallet af østarbejdere på danske arbejdspladser, at finanskrisen i 2008 udviklede sig til en regulær jobkrise.
I 2008 er der således udstedt et rekordhøjt antal arbejdstilladelser til borgere fra de nye EU-lande.
Det er vækst i antallet af registreringsbeviser, som er baggrunden for den totale stigning i antallet af tilladelser til arbejde i Danmark.
Derimod faldt antallet af opholds- og arbejdstilladelser efter udlændingelovens bestemmelser. Det skyldes, at det fra 1. maj 2008 blev lettere for borgere fra de nye EU-lande at arbejde i Danmark.
I 2007 blev der totalt udstedt 18.305 arbejdstilladelser til borgere fra de nye EU-lande. Det samlede tal arbejdstilladelser og registreringsbeviser udstedt i 2008 var 22.307 - eller en stigning på 22 procent i forhold til 2007.
Størstedelen af den udenlandske arbejdskraft kommer fra Polen. Der blev således i 2008 givet godt 9.000 registreringsbeviser alene til polske statsborgere.
Østaftalen bortfalder 1. Maj
Tallene fremgår af et svar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til Folketingets arbejdsmarkedsudvalg i forbindelse med afviklingen af overgangsordningen - i daglig tale kaldet Østaftalen.
Overgangsbestemmelserne ophører 1. maj 2009. Det indebærer, at borgere fra de nye EU-lande får adgang til det danske arbejdsmarked på samme vilkår som borgere fra de gamle EU-lande, for eksempel Tyskland og Sverige. Det betyder, at der ikke længere skal søges om arbejdstilladelse men alene et registreringsbevis.
Udfasningen af Østaftalen er netop nu på vej gennem Folketinget. Alle partier bag Østaftalen bakker op om afviklingen af overgangsordningerne. I udvalgsarbejdet har Dansk Folkeparti tilkendegivet, at man stemmer imod, mens Enhedslisten hverken vil stemme for eller imod ved 3. behandling. Enhedslisten er utilfreds med, at forligspartierne ikke har sikret fagbevægelse og myndigheder redskaber til at håndhæve overenskomster henholdsvis dansk lovgivning.