3F: Myndighederne svigter øst-indsatsen
Skarp kritik af myndigheders indsats, da 3F holdt konference om udenlandsk arbejdskraft.
Karsten Hønge fra SF (th) og Thomas Adelskov (S) er enige om, at der er brug for en styrket myndighedsindsats mod ulovligheder i forbindelse med udenlandsk arbejdskraft. (Foto: Harry Nielsen) Vidste partierne bag Østaftalen det ikke, da de tirsdag kom for at deltage i en konference i 3F om udenlandsk arbejdskraft, så ved de det nu: At 3F - såvel forbund som afdelinger - er alt andet end imponeret over myndighedernes indsats for at hindre social dumping og plat, svindel og ulovligheder efter Østudvidelsen.
Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen leverede den overordnede kritik af en regering, der på den ene side siger, at man vil have ordnede forhold, men ikke sætter handling bag ordene.
- Vi har brug for en effektiv og synlig kontrol, og vi har brug for værktøjer, der kan stoppe spekulationen. Konkret er det i særlig grad justitsministeren, skatteministeren og beskæftigelsesministeren, der må påtage sig et medansvar for at få ryddet op, sagde han.
Poul Erik Skov Christensen mindede om, at det ved den seneste lempelse af Østaftalen samtidig blev aftalt, at myndighedskontrollen skulle styrkes. Det ville han gerne have omsat i praksis.
- Politiet skal blive langt mere effektivt og have midler til at håndtere disse sager. Og så må vi forlange, at Arbejdstilsynets rolle som kontrolmyndighed genskabes, sagde han.
Opfordring til at anmelde ulovligheder
Repræsentanter for afdelinger supplerede med eksempler fra hverdagen, hvor man forgæves har forsøgt at tilkalde Arbejdstilsynet og politiet til ulovlige forhold, ligesom et tæt og konstruktivt samarbejde med Skat er ødelagt efter omlægninger og sparerunder i Skat. Konsekvensen, sagde flere afdelingsrepræsentanter, er at man stort set er ophørt med at anmelde forhold, man betragter som ulovlige.
Det er imidlertid en meget skidt fremgangsmåde, syntes politikerne.
Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov: - Når vi mødes i østforligskredsen med deltagelse af de relevante myndigheder får vi at vide, at der er styr på tingene. Derfor er det en dårlig ide ikke fortsat at anmelde ulovlige forhold, uanset om det er til politiet, Skat eller Arbejdstilsynet, for så får vi ikke et reelt billede af forholdene.
Han opfordrede i øvrigt afdelingsrepræsentanterne til at henvende sig til politikerne, hvis myndighederne ikke tager relevante anmeldelser seriøst.
- Vi har aftalt, at myndighedsindsatsen skærpes. Og det forventer jeg naturligvis så vil ske.
Fagbevægelsen på finansloven?
SF's arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge sagde, at SF i en begrænset periode vil have sat flere penge af til politi, Skat og Arbejdstilsynet for så at sige at få ryddet op, inden arbejdsmarkedet helt åbnes for udenlandsk arbejdskraft. Han foreslog desuden, at fagforeningerne får mulighed for at søge penge fra en særlig pulje, som Folketinget skal afsætte til styrket indsats i forbindelse med udenlandsk arbejdskraft.
- Det er urimeligt, at fagforeningerne alene skal bære hele byrden for denne samfundsnyttige opgave, sagde han.
Formanden for 3F Guldborgsund Niels Henriksen betakkede sig for at komme på finansloven.
- Glem alt om en pulje til fagforeningerne. Vi skal nok klare vores del af arbejdet med at overenskomstdække og organisere. Det vi beder om er, at myndighederne, og her ikke mindst Skat, får de nødvendige ressourcer, så vi får håndhævet reglerne, og at der i øvrigt bliver en ens myndighedspraksis over hele landet, sagde han.
Skatteregler udnyttes
Politikerne fik i øvrigt også fra 3F-afdelingerne leveret eksempler på, at skattereglerne omkring diæter og transportfradrag udnyttes til det yderste.
- Helt legalt drænes samfundskassen for millioner af kroner på grund af favorable skatteregler om dobbelt husførelse og kørselsfradrag fra hjemkommuner i Polen og Tyskland. Samtidig betyder reglerne for eksempel, at en polsk lønmodtager med en lille timeløn får langt mere udbetalt end en dansker med en stor løn. Det inviterer til spekulation og udsætter danske lønmodtagere for urimelig konkurrence. Derfor er vi er nødt til at få kigget på reglerne, sagde Tommy Mortensen, afdelingsformand i 3F Midtsjælland.
Politikerne erklærede sig villige til at se på reglerne, om end Louise Schack fra Venstre ville afvente regeringens nedsatte skattekommission.
Thomas Adelskov troede dog, at det vil være vanskeligere for fagbevægelsen end Folketinget at opnå enighed om afskaffelse af "jydefradraget", som han kalder diætfradraget.