Intet overblik over antallet af østarbejdere
Bundrekord i antallet af arbejdstilladelser i januar fortæller intet om, hvor mange østarbejdere, der reelt er i Danmark.
Antallet af arbejdstilladelser til østarbejdere var i januar i år det hidtil laveste siden EU-udvidelsen for snart fem år siden. Der blev blot udstedt 87 tilladelser i januar. (Arkivfoto.) Antallet af arbejdstilladelser til østarbejdere var i januar i år det hidtil laveste siden EU-udvidelsen for snart fem år siden. Der blev blot udstedt 87 tilladelser i januar.
Det rekordlave tal kan dog ikke bruges til entydigt at fastslå, at polakkerne og andre østeuropæere ikke længere kommer til Danmark.
Ændrede regler betyder nemlig, at sammenligning med tidligere tal er meningsløs. Der er nemlig intet overblik over, hvor mange østarbejdere der er i landet.
- Men der er nok ingen tvivl om, at krisen i almindelighed også afspejler nedgangen, og at der også reelt kommer færre østarbejdere til Danmark, men vi ved det ikke, siger Kurt Hedemand, konsulent i 3F.
Med virkning fra 1. maj 2008 blev alle overenskomstdækkede virksomheder undtaget fra kravet om arbejdstilladelse til borgere fra de nye EU-lande. Antallet af østarbejdere i overenskomstdækkede virksomheder indgår derfor ikke længere i Arbejdsmarkedsstyrelsens statistik, hvoraf fremgår, at der er 4.600 østarbejdere i danske virksomheder.
En undersøgelse, som Ugebrevet A4 lavede i foråret 2008 viste, at ni ud af ti østarbejdere er ansat i virksomhed med overenskomst.
FAOS: Intet troværdigt bud
Arbejdsmarkedsforskerne hos FAOS under Københavns Universitet har nøje fulgt udviklingen med udenlandsk arbejdskraft.
- Men som situationen er nu, så er der intet overblik over, hvor mange østarbejdere der er i Danmark, og det er umuligt at give et troværdigt bud på det, siger videnskabelig assistent Jens Arnholz Hansen.
- I forhold til hvor benhårdt man vil styre arbejdskraftudbuddet, og hvor mange reformer man laver for at styre det, så kan det da i øvrigt undre sig over, hvor lidt man gør for at få og bevare overblik over den udenlandske arbejdskraft, siger han.
Østaftalen udfases med udgangen af april, hvorefter der ikke længere eksisterer overgangsregler på området.