Vælg den rette solcreme
Vi ved godt, at vi skal beskytte os mod solen. Men når vi skal sikre os mod skadelige stoffer i solcremer, er mange af os på herrens mark.
Hvis rejsen går til sydens sol eller den danske sommer indbyder til sol og strand, så husk solcremen. (Foto: Colourbox) Det kan være en jungle at navigere rundt i udvalget af solcremer. Derfor får du her nogle råd til, hvordan du undgår skadelige stoffer og samtidig får kvalitet ned i kurven, når du køber solcreme.
Hvis du vil slippe for at læse alverdens varedeklarationer, kan du vælge en solcreme, der er mærket med Svanen og Astma-Allergi Forbundets Blå Krans.
Vælger man produkter med de mærker, er man godt på vej, men mærkningerne dækker ikke alt.
- Vil man vide, hvad solcremerne indeholder, skal man selv i gang med at læse deklarationer, siger Rikke Bille, testkoordinator i Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS).
Hun understreger, at uanset indhold af stoffer, er det vigtigste at bruge en solcreme, når man skal i solen. Så har man ikke en solcreme uden problematiske stoffer ved hånden, er det altså bedre at bruge den solcreme, man nu har, end at undlade at smøre sig ind.
Altid faktor 15
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger faktor 15, medmindre man har meget sart hud eller skal sydpå i ferien. Det gælder både børn og voksne.
Solcremer med højere faktor øger kun beskyttelsen en smule. Samtidig er de væsentligt dyrere, og det kan ikke betale sig at spare på mængden af solcreme.
- Det vigtigste er at smøre sig ind, inden man går ud, og det skal være i rigelige mængder, siger Anja Philip, projektchef for forebyggelse af hudkræft i Kræftens Bekæmpelse.
Hun understreger, at uanset hvilken faktor man bruger, skal man ikke lægge sig til at stege i solen midt på dagen.
- Det er vigtigt at undgå solskoldning, men mængden af UV-stråling alene kan også give hudkræft, siger hun.