1. maj i Maputo: Lønnen rækker ikke
3F var med, da fagbevægelsen i Mozambique benyttede en farverig 1. maj til at kræve lavere leveomkostninger. Mindstelønnen rækker ikke til at betale det mest basale.
1. maj i Mozambique er meget anderledes end i Danmark. Her er det 3F's projektarbejdere med Steven Vallik i front, der viser flaget. (Foto: 3F's regionalkontor ) 3F’s regionale kontor i det sydlige Afrika var med til at fejre 1. maj i Maputo, Mozambique i år.
Steven Vallik, som er 3Fs regionale koordinator i det sydlige Afrika, fortæller, at hans medarbejdere på kontoret i Maputo besluttede at deltage i det årlige 1. maj optog for at markere, at 3F også var tilstede.
- Vi fik lavet bannere med vores navn og logo, trak i 3F trøjer og kasketter og masser af godt humør. Folkene på kontoret syntes, at det var vigtigt at deltage i optoget og vise deres samarbejdspartnere, at 3F er til stede, siger han. 3F var inviteret af hovedorganisationen OTM.
Steven Vallik fortæller, at dagen startede med, at han, fagforeningsledere og parlamentspolitikere fra regeringspartiet Frelimo aflagde et besøg på Prazer dos Heróies, hvor heltene fra selvstændigheden og borgerkrigen ligger begravet.
I dagens anledning var gravmonumentet åbnet for besøg, og der blev til militærmusik anbragt en krans ved graven. Mozambique blev selvstændig fra Portugal i 1975, men gennemlevede efterfølgende en lang og blodig borgerkrig, som først sluttede i starten af 90’erne.
En vigtig begivenhed
- Den årlige ceremoni var klart en vigtig begivenhed. Folk var meget andagtsfulde, mens de besøgte graven, man kunne tydeligt mærke, at der var stor respekt for dem, der havde kæmpet for landet, siger Steven Vallik.
Efter ceremonien fortsatte folk til Mantola udenfor Maputo, hvor selve 1. maj-arrangementet skulle foregå.
- 1. maj, som vi kender det i Danmark, er ikke det samme i Afrika. Her bliver der mest lavet optog, som en parade, der defilere forbi en tribune med prominente fagfore-ningsfolk og politikere. Optoget, som er organiseret af OTM, er inddelt efter kategori som arbejdsplad-ser, fagforeninger, NGO’er, os fra 3F, og til sidst en delegation fra regeringspartiet, fortæller Steven Vallik.
Omkostninger for dyre
Lavere leveomkostningerne. Sådan lød den officielle parole 1. maj.
Steven Vallik fortæller, at der netop er overstået overenskomstforhandlinger, og der er blevet fastsat mindsteløn på nogle af de områder, som 3F opererer indenfor. Det er dog stadig svært at leve for mindstelønnen:
Mindstelønnen for landarbejderne er fastsat til 1315 meticais (253 kroner, red.), men udregninger i forbindelse med overenskomstforhandlingerne viste, at en familie på fem har udgifter til mad og tøj på 5300 meticais (1.051 kr., red.) om måneden.
- Selv hvis en landarbejderfamilie har to månedlige indkomster og et stykke jord til supplering af fødevarer, kniber det med at få økonomien til at hænge sammen. Der er udgifter til husleje, el, transport og så kommer de uforudsete udgifter som sundhed og skolegang for børnene til sidst, siger Julia Holm, der er konsulent for 3F i Mozambique.
- Derfor kan man godt forstå, at mange kræver, at det bliver billigere at leve. men desværre er det jo sådan, at der gælder en række globale omstændigheder, når vi snakker leveomkostninger – eksempelvis prisen på olie, siger hun.
- Mere i løn ville nok have en været bedre parole, vurderer Steven Vallik.