Lønaftale i krisens skygge
Fremgang i en global krisetid: Danske fingeraftryk på trepartsaftale om minimumslønninger i Mozambique.
Tekstilarbejdere som Bernadette Bernado og hendes familie kan se frem til højere minimumsløn i Mozambique fremover. (Foto: Søren Zeuth) Selv om finanskrisen kaster tunge åg over verdens lønmodtagere, er det lykkedes fagbevægelsen i Mozambique at forhandle sig igennem til væsentlige stigninger i minimumslønningerne.
Der er tale om stigninger på mellem 5 og 42 procent i de minimumslønninger, som regeringen netop har godkendt efter trepartsforhandlinger mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne. Lederen af 3F's regionale kontor i Maputo i Mozambique Steven Vallik kalder resultaterne ”ganske pæne”.
Aftalen har da også et lille dansk fingeraftryk, idet 3F-kontoret i Maputo i samarbejde med Ulandssekretariatet og forhandlingssekretær Per Sørensen fra Industrigruppen i 3F i Danmark forud for forhandlingerne afviklede en fem dages workshop med deltagelse af alle forhandlere fra arbejdersiden.
- Workshoppen blev blandt andet anvendt til en præsentation og gennemgang af og en grundig analyse af officielle data om lønudvikling, inflation og produktionsfremgange i 2008. Desuden havde vi en meget frugtbar diskussion om erfaringerne fra sidste års forhandling, fortæller Steven Vallik.
- Derudover bidrog vi med argumenter til den fælles grundholdning, at det ikke er arbejderne, der skal betale for finanskrisen – og da slet ikke nu, idet der i 2008 ikke var tegn på krise og alle tal sådan set er positive. Fagbevægelsen kan tidsnok blive præsenteret for krisens negative tal.
Mest til finanssektoren
Der er tale om i alt 11 forskellige nationalt bestemte minimumslønninger afhængig af branche.
De største stigninger på 42 procent får ansatte i den finansielle sektor, mens fiskere kun får fra fem til otte procent afhængig af fiskeriets art. Minimumslønnen for bygningsarbejdere stiger med 10 procent, landarbejde med 13 og offentligt ansatte med 14-18 procent.
Med de nuværende valutakurser svarer de nye minimumslønninger til fra 56 til 103 dollars om måneden – eller hvad der svarer til fra 300 til 560 danske kroner.
Aftalerne bredt accepteret
Steven Vallik hæfter sig ved, at aftalerne er accepteret bredt af de involverede lønmodtagergrupper.
- Det handler, tror jeg, også en del om pressehåndteringen. Man har ikke fået skruet forventningerne op til noget, man ikke efterfølgende har kunnet indfri. Der er tale om et fornuftigt resultat, som ligger over inflationen, siger han.
I fagbevægelsen kalder man fastsættelsen af minimumslønningerne blot et første skridt. Det næste bliver lokalt i de enkelte virksomheder at forhandle løn igennem udover minimumslønnen.