Dansker anholdt i Swaziland

Repræsentant fra Afrika Kontakt afhørt i fire timer af politiet om sin kontakt til Swazilands demokratibevægelse.

Befolkningen i Swaziland har ikke mange demokratiske rettigheder. Det fik en dansk aktivist at mærke.Befolkningen i Swaziland har ikke mange demokratiske rettigheder. Det fik en dansk aktivist at mærke.

Den danske menneskerettighedsaktivist Morten Koefoed fra græsrodsbevægelsen Afrika Kontakt blev forleden tilbageholdt af politiet i Swaziland i fire timer. Dermed fik han en lille fornemmelse af, hvad demokratiforkæmperne i det lille enevældige monarki kæmper med i det daglige.

Morten Kofoed er gæst hos den uafhængige organisation Foundation for Socio Economic Justice og var på vej til et møde med en af Swazilands mange græsrodsbevægelser for demokrati, da han blev anholdt.
Anholdelsen skete 12. april, års-dagen for opløsning af Swazilands demokrati.

12. april 1973 udstedte Swazilands daværende konge et dekret, der annullerede den hidtidige forfatning. Siden er landet blev regeret af kongelige dekreter – nu af den ekstravagante kong Mswati III. Årsdagen skulle i øvrigt have været markeret med et folkemøde,

Computer beslaglagt

Politiet har til landets eneste uafhængige avis Times of Swaziland oplyst, at tilbageholdelsen af danskeren intet har at gøre med det aflyste folkemøde. Derimod var anholdelsen en normal politirutine for at undersøge udlændiges do-kumenter og opholdstilladelse.

Men den forklaring tror de ikke meget på hos Afrika Kontakt.

- Han blev afhørt af fire højtstående politifolk i fire timer, og de gik hårdt til ham, om end ikke fysisk. Der er ingen tvivl om, at han blev anholdt for at sætte en skræk i livet på ham og andre udlændinge, der på den ene eller anden måde har kontakt med demokratibevægelsen, oplyser Morten Nielsen fra Afrika Kontakt i København.

Morten Koefoed fik i forbindelse med anholdelsen bistand fra lokale advokater, der også efterfølgende har sikret, at han har fået sin computer tilbage. Harddisken er imid-lertid slettet.

Danskeren er som nævnt ikke blevet udsat for tortur i forbindelse med tilbageholdelsen. Dermed er han sluppet langt billigere end hvad der hyppigt sker for Swazi-lands frontkæmpere for demokrati og menneskerettigheder. Kong Mswati III har for nylig optrappet kampen mod demokratiforkæmperne. De bliver nu betegner som terrorister.

En lang række organisationer, som arbejder for demokrati og flerpartistyre, er blevet forbudt.