Havnearbejder uden sikkerhed
Danske havnearbejdere fik besøg af kolleger fra Honduras. De kunne berette om store forskelle i sikkerheden på havnene.
Det er hårdt at knokle mellem bjergene af containere i Honduras største havneby Puerto Cortés. Her blander lugten af sved, dieselolie og saltvand sig i den hede tropeluft. En gang i mellem lugter der også af blod. Sidste gang var da en løsarbejder mistede grebet og styrtede ned fra en kran.
Han blev knust mod kajen, fordi han arbejdede uden sikkerhedsline. Få timer efter overtog en ny mand jobbet. Stadig uden sikkerhedsline. Og uden hjelm, sikkerhedssko og maske til at beskytte mod det farlige støv i lastrummene, der ofte er gasset med rottegift. Det samme gælder for hundreder af andre løsarbejdere, som døgnet rundt laster og losser de store containerskibe.
– Eneste sikkerhedsudstyr er en selvlysende vest, fortæller havnearbejderen Nitzia Izaguirre, som sammen med sin fagforening SITRAENP nu slås for at få de store rederier til at sørge for det livsnødvendige udstyr.
Farlig kærlighed til fagforeningen
Nitzia har netop besøgt havnene i Aalborg og Esbjerg på invitation fra Havnearbejdernes Landsklub i 3F. Danske og honduranske havnearbejdere udveksler på fjerde år erfaringer, og Nitzia har særligt bidt mærke i at de livsfarlige forhold de honduranske løsarbejdere oplever, ville være utænkelige i Danmark.
Dertil kommer at man som aktiv i en fagforening i Honduras yderligere kan regne med trusler om fyring og i værste fald fængsel. Alligevel handler det for den storsmilende Nitzia i bund og grund om kærlighed. Før hun overhovedet blev født, var hendes far med til at stifte havnearbejdernes fagforening. Og nu fører Nitzia kampen videre som tillidskvinde i Puerto Cortés.
– Jeg har nok kærligheden til fagforeningen i blodet, siger hun.
Hæren parat til at slå til mod strejker
Honduras er et fattigt land med over 60 procent arbejdsløse, så truslen om fyring er nok til at skræmme mange havnearbejdere væk fra fagforeningen. Rige forretningsfolk og hærens top stod i 2009 bag et kup, netop som der var reformer på vej til gavn for de fattigste. Kuppet kom kort efter at mindstelønnen var blevet sat gevaldigt op.
Under internationale protester gennemførte kupmagerne et omstridt valg, og en ny præsident blev udråbt i januar i år. Det nye styre kører fortsat hård kurs mod fagbevægelsen. Marco og Nitzia er særligt urolige over, at ledelsen for en fagforening for lærere for nylig blev fængslet på grund af en strejke.
De mener, at det kan være særdeles risikabelt at strejke under de nuværende forhold. Og det gælder uanset, om en strejke er rettet mod magthaverne eller blot handler om at få sikkerhedsudstyr. Ole Nors fra Havnearbejderes Landsklub deler sine honduranske kollegers uro.
– Der hviler en skygge over havnearbejderne i Honduras. Hvis de går i strejke, går der ikke længe, inden hæren rykker ind og overtager havnen. Derfor er det en pissesvær kamp, de står i, siger han.