Østarbejdere er kommet for at blive
Der er langt flere østarbejdere i Danmark, end de officielle tal viser. Et stort flertal af byggearbejdsgiverne vil også bruge østeuropæisk arbejdskraft fremover, viser undersøgelse.
Antallet af østeuropæere i Danmark er langt højere, end de officielle tal antyder. Og de ser ud til at blive her længere, end de fleste måske troede.
Det fremgår af en undersøgelse fra forskningscentret FAOS ved Københavns Universitet.
Ifølge de seneste tal har 13.188 borgere fra de nye EU-lande i øjeblikket arbejdstilladelse. Men FAOS vurderer, at der alene i byggebranchen arbejder 17.000 østeuropæere - foruden et ukendt antal illegale arbejdere.
FAOS har spurgt 275 arbejdsgivere i bygge- og anlægsbranchen om deres brug af østeuropæisk arbejdskraft, og 236 af dem har haft østarbejdere tilknyttet. Og hver anden arbejdsgiver svarer, at de har haft de samme østarbejdere ansat i mere end 12 måneder.Chance for fagforeninger
Samtidig svarer hver anden af arbejdsgiverne, at de under alle omstændigheder vil have østarbejdere ansat i fremtiden. Og hvis der er nok at lave, er det over 80 procent af virksomhederne, der vil bruge østarbejdskraft.
- Det tyder på, at mange østarbejdere vil blive her i ret lang tid. Og det giver fagbevægelsen bedre mulighed for at få organiseret dem og skabt ordnede forhold, sagde FAOS' centerleder, Søren Kaj Andersen, da undersøgelsen blev præsenteret i forbindelse med 3F's kongres.
Herhjemme har ingen undersøgt, hvor mange af østarbejderne, der står i fagforening. Men norske tal viser, at det drejer sig om 14 procent, og ifølge Søren Kaj Andersen er andelen næppe højere i Danmark.Lavere løn
Undersøgelsen viser, at de østeuropæiske bygningsarbejdere stort set følger danske overenskomster, men der er en klar tendens til, at de kun får overenskomstens minimale satser. Hvad der i overenskomsten hedder minimalløn med mulighed for lokal eller personlig forhandling, bliver dermed reelt til normalløn.
- Mange virksomheder oplever overenskomsterne med minimallønssatser og priskuranter som besværlige. De giver en fast timeløn i stedet, sagde Søren Kaj Andersen.
Ifølge de interviewede virksomheder får østarbejderne mellem 100 og 177 kroner i timen med et gennemsnit på 121 kroner. Danske bygningsarbejdere i de samme virksomheder får mellem 100 og 250 kroner i timen med et gennemsnit på 144 kroner. En relativt stor gruppe virksomheder giver deres østeuropæere mellem 10 og 50 kroner mindre end deres danske ansatte.
FAOS noterer også, at betaling for bolig og transport i en række sager reelt udhuler lønnen.
Østarbejdere, der har været tilknyttet de undersøgte virksomheder som enten vikarer eller via underentreprenører, har lønninger helt ned til 30 kroner i timen med et gennemsnit på 105 til 110 kroner i timen.
Forhandlingssekretær Ole Christensen fra 3F's Byggegruppe er ikke overrasket.
- Med hensyn til løn bekræfter rapporten vores formodninger. Når der er tale om ansættelse i danske virksomheder, sker det på dansk overenskomst, men på anden løn end den, man giver sine danske ansatte. Og når en stor gruppe ikke forhandler lokalt, bliver vores medlemmers rettigheder reelt undergravet, siger han.
Undersøgelsen er finansieret af 3F, TIB, Malerforbundet og Dansk Byggeri. Den endelige rapport er først færdig i oktober.