Byggeriet går ned - østarbejdere op
Mens nybyggeri af boliger og erhvervslokaler falder, slår importen af østarbejdere fortsat alle rekorder.
Forhandlingssekretær Ole Christensen lægger ikke skjul på sin bekymring i forbindelse med en faldende byggeaktivitet og fortsat stor import af østarbejdere. (Arkivfoto.) Byggeriet må indstille sig på, at den brølende aktivitet er ved at klinge af. Der bliver således påbegyndt mindre nybyggeri nu end for få måneder siden. I forhold til samme periode sidste år er der i tredje kvartal 2007 igangsat en femtedel mindre bolig- og erhvervsbyggeri.
Det viser tal fra Danmarks Statistik baseret på indberetninger fra kommunernes BBR-registre.
Samtidig ses de første tegn på lidt flere ledige i byggebranchen. Ledigheden i branchen er nu på niveau med samme periode sidste år.
Derimod er importen af arbejdskraft til byggebranchen eksploderet i tredje kvartal i forhold til de samme måneder sidste år. Alene antallet af arbejdstilladelser til østarbejdere ansat i danske byggefirmaer er steget med næsten 150 procent fra september sidste år til september i år. Antallet af udenlandske byggefirmaer, der har anmeldt sig til Skat, er fordoblet siden tredje kvartal sidste år.
Bekymring i Byggegruppen
- For at sige det lige ud, så bliver det meget spændende at følge udviklingen i den kommende tid, når aktiviteten i byggeriet klinger lidt af, siger Ole Christensen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.
- Vi vil følge udviklingen meget nøje og notere os, hvilken strategi danske virksomheder vil anlægge.
- Men jeg vil ikke lægge skjul på, at vi er bekymrede over udviklingen med de tusindvis af østarbejdere i byggebranchen. Vi har allerede set de første eksempler på, at virksomheder skiller sig af med dansk arbejdskraft på bekostning af den udenlandske, og vi kan derfor frygte, at vores medlemmer kommer til at betale prisen for importen af arbejdskraft. Vi ser ikke samme behov for import af udenlandsk arbejdskraft, som andre aktører i byggebranchen. Vi oplever, at der er blevet talt et behov op, som ikke findes, og derfor kan vi frygte, at arbejdsgiverne har en anden dagsorden end blot ønsket om at få kvalificeret arbejdskraft, siger Ole Christensen.
Tallene usikre - tendensen korrekt
I både BAT-kartellet og i Dansk Byggeri anbefaler man at tage tallene om igangsat byggeri med forbehold, fordi mange kommuner er bagud med indrapporteringerne.
- Tallene vedrørende påbegyndt byggeri er vel nok den samlede Statistikbanks mindst brugbare tal overhovedet. Dermed ikke sagt, at tendensen er forkert - der er ikke så meget nybyggeri af boliger, men hvad den samlede byggeaktivitet angår, er der næppe tale om noget dramatisk fald, lyder vurderingen fra Bo Sandberg i BAT-kartellet.
Tilsvarende siger Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri til dagbladet Licitationen:
- Desværre er det umuligt at vurdere, hvor kraftigt boligbyggeriet falder. Årsagen til denne usikkerhed er, at kvaliteten af byggestatistikken er under al kritik, siger han.
Seneste ledighedstal fra byggebranchen viser samlet set næsten uændret ledighed i forhold til samme periode sidste år. Der er dog forskelle for de enkelte fag. Således er murernes ledighed næsten fordoblet.
Inden for byggeriet er der i øjeblikket 3.700 aktive arbejdstilladelser til østarbejdere ansat i danske virksomheder.
På hele arbejdsmarkedet er der knap 13.000 aktive tilladelser.