Kvinder indtager mændenes domæne i Mellemamerika

Mellemamerikas kvinder er nu også at finde på fabriksgulvet, på havnen og i fagfoeningens ledelse.

Kaffearbejderen Nicolasa er en af de kvinder, der har opnået resultater som tillidsrepræsentant i Nicaragua (Foto. Søren Zeuth)Kaffearbejderen Nicolasa er en af de kvinder, der har opnået resultater som tillidsrepræsentant i Nicaragua (Foto. Søren Zeuth)

Mellemamerika er præget af machosamfund og stive kønsroller. Men stille og roligt begynder kvinderne at erobre jobs og faglige poster, som ellers var reserveret mændene.

Et eksempel er sukkerproduktionen i Nicaragua. For fem år siden arbejdede der så godt som ingen kvinder i branchen, men ny teknologi har betydet, at hver femte arbejder nu er en kvinde.

I takt med denne ændring har sukkerarbejdernes fagforening, Ramón Salvatierre, styrket ligestillingsarbejdet. Der er kommet to kvinder i bestyrelsen og otte i andre udvalg.

- Fagforeningen har også styrket ligestillingen i overenskomsterne, blandt andet er barselsorloven forbedret. Den laver endvidere et stort arbejde for at sikre at arbejdsmiljølovgivningen overholdes, så kvinderne ikke arbejder med sprøjtegifte og udsættes for overbelastning, forklarer Jørgen Hovgaard, leder af 3F's program i Latinamerika.

Langt til ligestilling

I havnearbejdernes fagforbund i Honduras er kvinderne blevet aktive for første gang. 3F har samarbejdet med forbundet om at udvikle en mindre hierarkisk struktur, og det har betydet, at 30 procent af bestyrelsesposterne i dag besættes af kvinder.

- En stor udfordring er, at fagforeningerne ofte er bygget op over en vertikal og meget maskulin ledelsesstruktur. En sådan struktur, forseglet af fordomme om kvinders kapaciteter, har i alt for lang tid forhindret fremskridt i forhold til ligestilling i fagforeningerne, siger Jørgen Hovgaard.

Det er lykkedes havnearbejderne at få kvindernes rettigheder - som ligeløn for mænd og kvinder i samme jobs - garanteret i overenskomsterne.

- På samme vis har fagforeningen sørget for, at der ikke kan kønsdiskrimineres i forhold til besættelse af job. Det har medført at man i dag ser kvinder udføre funktioner, der tidligere var fuldstændig mandsdomineret, forklarer Jørgen Hovgaard.

Han vurderer dog, at der stadig er langt til ligestilling i regionen:

- Selv om de fleste samarbejdspartnere har gjort mærkbare fremskridt med hensyn til at rejse spørgsmålet om ligestilling, kvinders repræsentation og kvinders særlige overenskomstkrav, er der stadig lang vej igen. Programmet forfølger den strategi at få flere synlige kvinder på ledende poster i fagbevægelsen og tage reelt højde for kønsdimensionen i det faglige arbejde.

3F støtter blandt andet kvinde- og ligestillingsudvalg og uddannelsesaktiviteter for kvinder i Mellemamerika