Krisen er fortsat frosset fast
Der er endnu ikke tegn på, at krisen er ved at gå over. Men skattelettelser og fald i renten giver spænding om udviklingen de næste måneder.
Januarvejret byder fortsat på frostgrader, og det samme gælder temperaturen på det økonomiske termometer. Dette måneds krisetermometer viser blandt andet, at nybyggeriet næsten står stille. (Foto: Colourbox) Flere bilforhandlere smilede på tv forleden. Der er gang i salget af nye biler. Og måske er der grund til optimisme, lød det fra skærmen.
Men det er alt for tidligt at erklære krisen død og på vej væk med vinterens smeltevand. Det viser januars udgave af Fagbladet.dk's krisetermometer.
Det viser blandt andet, at der fortsat bliver flere ledige. Der er flere tvangsauktioner, og nybyggeriet står næsten stille.
To små lyspunkter
Der er dog også et par lyspunkter: Antallet af fly, der letter fra København, er steget. Det samme gælder omsætningen på dankort i december. Men forklaringen er formentlig priskrig og billige flybilletter og en stigende handel op til jul.
Det vurderer ekspert Tage Otkjær. Han er økonomisk redaktør på Berlingskes Nyhedsmagasin, og han har vanen tro set nærmere på månedens forskellige mål i krisebarometeret. Og her sker der måske spændende ting og sager i løbet af de næste uger.
Hold øje med næste lønseddel
Fra 1. februar får folk i job glæde af lettelser i skatten via årets første løn. Og mange familier, der ejer et hus, får glæde af faldende rente.
Det kan give øget forbrug og ryk i den rigtige retning, når det gælder krisetermometerets punkter. I første omgang tillid til forbrug og omsætning på dankortet.
- Familien Danmark får flere penge mellem hænderne. Men ellers kradser krisen stille og roligt videre. Vi er kommet ud af den allerstørste pessimisme i det her årtusinde. Men vi er stadig på den negative side, siger Tage Otkjær.
Han tror ikke vi får et stort opsving, der får krisen til at forsvinde på baggrund af større forbrug.
Frygt kan holde på frosten
Men frygt for at miste jobbet og fortsat krisestemning kan få folk til at holde sig tilbage. Og så går frosten ikke af krisens bundfrosne jord lige med det samme.
Tage Otkjær mener ikke det er smart, hvis almindelige mennesker bliver lokket til at øge forbruget den kommende tid. Og det uanset om det er bilforhandlere, banken eller regeringen, der håber på eller lokker til højere forbrug.
- Det er diskutabelt at give den slags råd. Der er ikke meget ved at slå til Søren i årets første måneder, hvis det ender med, at man bliver prikket i ryggen af chefen hen over sommeren. Derfor tror jeg fortsat, at mange vil holde igen med forbruget, siger Tage Otkjær.