Alvorligt syg sendt i ingenmandsland

42-årig lider af alvorlige sygdomme, blandt andet dårligt hjerte. Men Tønder Kommune har stoppet hans sygedagpenge og afvist fleksjob. Han kan ikke få kontanthjælp og aner intet om fremtiden.

Trods en række alvorlige sygdomme stoppede Tønder Kommune 42-årige Frank Enghoffs sygedagpenge 1. oktober. Han kan ikke få kontanthjælp og lever nu med nød og næppe af hustruens indkomst. Hun er social- og sundhedsassistent.

Hans største ønske er et fleksjob tre-fire timer om dagen, som speciallægerne forlængst har anbefalet, at han bliver visiteret til.

- Det er så menneskeligt frygteligt og fornedrende at blive udsat for det her. Det er jo en forbrydelse at blive syg, siger Frank Enghoff, der bor i hus nær Skærbæk i Sønderjylland.

3F Vestsønderjylland er også af den klare overbevisning at Frank Enghoff er berettiget til fleksjob - alternativt førtidspension. Derfor har 3F anket sygedagpengestoppet.

- Det er en oplagt sag. Frank burde have været visiteret til fleksjob, siger socialrådgiver Ragnhild Petersen, der har sagen.

Dum i arbejde

Efter 20 år som chauffør og skatteborger havde han ikke troet, at kommunen ville svigte.

Han kom på sygedagpenge i november 2008, efter at det var gået ned af bakke med det dårlige helbred i en periode. Han var senere i aktivering og arbejdsprøvning på REVA i tre måneder.

- Der hjalp mig desværre ikke videre. Det var lidt som ”dum i arbejde”, siger Frank Enghoff, der også har været plaget af skiftende sagsbehandlere, så det var ”tilbage til start” flere gange.

Han har været i arbejdsprøvning på Skærbæk genbrugsplads og på Ecco Sko i kortere perioder.

Kommunen vil nu se på sagen

- Jeg vil meget gerne i fleksjob på Ecco og har snakket med virksomheden. Men det kræver, at kommunen visiterer mig til det, siger han.

Han er dybt frustreret. Sagen plager ham alle døgnets vågne timer og i drømme. Selvom han er syg, kan han stadig bidrage til samfundet i et fleksjob, mener han.

- Det ville give mig mit liv tilbage. Men kommunen får ikke afklaret min situation. Det gør mig irritabel og svær at være sammen med. Heldigvis har jeg en god kone. Men kommunen har sendt mig i ingenmandsland. Jeg aner ikke, hvordan jeg kommer videre, siger Frank.

Forelagt sagen siger chef på Jobcenter Tønder Bert Schultz, at han ikke må kommentere på konkrete sager.

- Men jeg vil gerne se nærmere på Frank Enghoffs sag nu, siger han.