Støjberg: Kommuner skal afgøre dagpengesager
Kommunerne må gerne få hjælp til at udrede sygedagpengesager. Men de skal træffe afgørelsen selv, slår beskæftigelsesministeren fast.
Det er kommunerne alene, der skal træffe afgørelse om, hvorvidt sygedagpenge til en borger skal stoppes eller fortsætte.
Men kommunerne må gerne få hjælp til udredningsarbejdet af private firmaer.
På baggrund af en sag, hvor Randers Kommune havde ladet samarbejdspartneren Falck Healthcare stoppe sygedagpenge til en 55-årig borger, var beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i dag kaldt i samråd i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg.
"Det er helt afgørende, at det er kommunen, der hver gang træffer afgørelsen, når det handler om eventuelt at tage sygedagpenge fra en borger. En anden aktør må gerne lave det forberedende arbejde, men det er altså kommunen, der skal træffe afgørelsen," siger Inger Støjberg til Nyhedsbureauet Newspaq.
Det var socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen, der havde kaldt ministeren i samråd om sygedagpenge-afgørelserne. Og han er bestemt ikke tilfreds med svaret.
"Det er en masse syge, som har fået frataget deres sygedagpenge, og kommunerne har jo offentligt erklæret, at de ikke ved, hvordan de skal opfatte et skriv fra ministeren fra juni, og der kommer fortsat sager. Det er dybt utilfredsstillende," siger han til Newspaq.
Derfor har han nu tænkt sig at stille uddybende spørgsmål til beskæftigelsesministeren.
I sagen om den 55-årige borger fra Randers har kommunen fået drøje hug fra Beskæftigelsesankenævnet, der har kaldt metoden ulovlig.
Randers Kommune havde ifølge nævnet slet ikke været i kontakt med den sygemeldte borger, men lagt afgørelsen helt i hænderne på Falck Healthcare, som havde til opgave at afklare 100 sager om sygedagpenge for kommunen.
Sagen stammer tilbage fra 2008, og kommunen måtte starte sygedagpengene igen som konsekvens af afgørelsen, skriver Fagbladet 3F.
Beskæftigelsesankenævnet afgjorde dog først sagen i januar i år, og i den mellemliggende periode har den 55-årige været flyttet over på kontanthjælp.