Sådan vil unge sparke til frafald

Multimedie: Politikerne har forgæves prøvet at stoppe et kæmpe frafald på erhvervsskolerne. Nu fortæller de unge, hvordan det skal gøres.

Bo Dalsgaard fra Esbjerg var på talerstolen under 3F's konference om unge og frafald. Han anbefalede sociale aktiviteter for at holde på de unge. (Foto: Thomas Arnbo)Bo Dalsgaard fra Esbjerg var på talerstolen under 3F's konference om unge og frafald. Han anbefalede sociale aktiviteter for at holde på de unge. (Foto: Thomas Arnbo)

Politikerne har i årevis uden held forsøgt at bremse et kæmpestort frafald på erhvervsskolerne, hvor over hver anden falder fra. Måske skulle de have spurgt de unge.

Det gjorde 3F for nylig på en stor konference, hvor 120 elever fra seks erhvervsskoler boblede over af ideer til, hvordan bøtten kan vendes.

De unge foreslog blandt andet: Flere mentorer og et bedre socialt miljø. Lærere, der slår ørerne ud og bliver bedre til at forstå elevernes problemer.

Men der mangler også mere jordnære ting som fest og ballade.

- Er du ensom, falder du fra. Ryst-sammen ture virker bare. Man tænker "hold kæft, det her er sgu sjovt" og får lyst til at være sammen med kammeraterne, siger Bo Dalsgaard, EUC Vest, Esbjerg.

Rummelighed og mindre teori

De unge med anden etnisk baggrund end dansk kan godt føle sig oversete.

- Der skal være mere rummelighed. Lærerne skal være mere åbne og forstående for os med anden etnisk baggrund end dansk. Vi har det svært og har brug for hjælp, siger Mohammed Al-Shekir, Syddansk Erhvervsskole.

Og klap så lige bøgerne lidt i, siger Michael L. Narcisse, TEC København:

- Styrk det faglige miljø i stedet for, at vi skal sidde og høre på tør teori non-stop i 14 dage. Mere praktik, for vi skal jo ud og snuse til tingene. Og vi har brug for teambuilding, så vi har sammenhold med i posen fra start.



Sådan bremses frafaldet

Her er 11 eksempler på, hvad de 120 unge mener, kan få frafaldet til at falde:

1. Flerkulturel forståelse fra læreren, så læreren bedre forstår unge med anden etnisk baggrund.

2. Teambuilding, så alle føler, de er med på holdet.

3. Sociale fællesskaber som caféer, hvor man kan hygge og lære hinanden at kende.

4. Skolepraktik på alle uddannelser.

5. Garanti for, at man kan gennemføre uddannelsen, man er startet på.

6. Mere og bedre vejledning.

7. Psykologhjælp på alle skoler.

8. Mindre skriftligt arbejde.

9. Mere tålmodighed fra læreren.

10. Alle skal være del af fællesskab.

11. Små pauser til hjerneopfriskning.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) får 9. december en tidlig julegave, nemlig hele pakken med de unges anbefalinger.

Soundslide link

Soundslide link