Manden på toppen
30-årige Gregers Rasmussen har prøvet lidt af hvert, men er nu kravlet op ad stigen og har fundet et job med en god udsigt.
Gregers' selvportræt med makkeren i baggrunden. (Foto: Gregers Rasmussen.) Det er snart tre år siden, jeg begyndte som stilladsarbejder, efter at jeg har prøvet job som slagter, som bryggeriarbejder, som udstationeret i Kosovo og som nedriver.
I alle årene som stilladsarbejder har jeg kørt sammen med min makker Jacob - som jeg i sin tid også har gået i børnehave med.
Det er mig, der går på toppen, og Jacob sender grejet op til mig fra bunden.
Det er et spørgsmål om tillid til sig selv og sit arbejde at gå alene så højt oppe. Men jeg vil helst gå på toppen. Der er en god udsigt, og jeg ved, at det, der bliver bygget, er 100 procent i orden. Det er vigtigt for mig at kunne stå fuldstændigt inde for det, jeg laver.
Det er også fascinerende arbejde, og mange gange er der flere ting, man skal tænke over. For eksempel byggede vi stillads på en mølle, hvor der kun var to højder, hvor vi kunne gøre fast - der skulle man lige tænke sig om.
Noget af det sure er selvfølgelig om vinteren, når det er koldt og glat, akkordløn, og så er det tungt arbejde. Nogle siger, at vi løfter mellem otte og 16 ton på en dag. Det er mange kilo.
Men jeg kunne ikke tænke mig at sidde på kontor - det her er virkelig det eneste job, jeg kan forestille mig at have.
Knotten uden motion
Jeg kan godt lide at være i god form og har altid været meget aktiv. Hvis jeg i et stykke tid ikke får motion, bliver jeg knotten og irriterende at være sammen med. Jeg løber 10-30 kilometer to til fire gange om ugen, svømmer og ror kajak og singlesculler.
Stilladsarbejder
Man skal ikke være typen, der får koldsved af højder, hvis visitkortet viser stilladsarbejder, til gengæld skal man være forberedt på at bruge musklerne, for stilladsarbejde er hårdt arbejde.
Stilladsarbejdere arbejder typisk sammen i team på to eller tre kolleger, det er som regel akkordarbejde, og lønnen kommer cirka op på 27.000-29.000 kroner om måneden.