Usikre forhold for fleksjobbere og førtidspensionister

Alt kan ske, med regeringens nye udspil til reform af fleksjob og førtidspension. Dog bliver du ikke ramt, hvis du allerede er i fleksjob eller på førtidspension.

Lavere løn, midlertidige fleksjob og reelt stop for førtidspension til unge under 40 år. Sådan lød ød meldingerne på radio og tv i går, efter at regeringen havde fremlagt sit udspil til en omfattende reform af ordningerne for fleksjob og førtidspension.

Stramninger skal på sigt spare Staten for tre milliarder kroner. Men også stramninger som skaber usikkerhed blandt alle fysisk nedslidte eller ulykkesramte, der ikke har en chance for at klare et normalt arbejde.

I 3F vil næstformand Johnny Skovengaard ønske at han kunne sikre julefreden i alle berørte 3F familier. Men det kan han ikke.

- Det er et udspil, som de politiske partier nu skal forhandle om. Og som vi ser det, er det hele i spil. Dog har regeringen lovet, at det her ikke vil ramme alle dem, allerede er i enten fleksjob eller på førtidspension.

Minister vil væk fra misforstået omsorg

Johnny Skovensgaard forsikrer dog, at 3F aktivt vil gøre alt for at få indflydelse på det endelige resultat.

Ifølge regeringen er reformen nødvendig. Hver tiende i den erhvervsaktive alder er i dag på enten førtidspension eller i fleksjobordningen. Og samfundet bruger hvert år 8,6 milliarder kroner mere på førtidspension og fleksjob end forventet, da ordningerne i sin tid blev indført.

Men socialminister Benedikte Kiær finder også en reform af førtidspension og fleksjob nødvendig for at give sårbare mennesker bedre muligheder for at kunne klare sig selv:

- Vi skal væk fra en misforstået omsorg, hvor vi blot parkerer for eksempel sindslidende unge på livslang passiv forsørgelse. I stedet skal vi fokusere på den enkeltes ressourcer og muligheder, så vi støtter de unge til at få det bedre og dermed i at få en aktiv plads i samfundet.

Sådan er reglerne om fleksjob og førtidspension i dag

300.000 danskere er i dag enten i fleksjob eller på førtidspension. Typisk har alle været igennem en eller flere arbejdsprøvninger, før de bliver godkendt til at kunne søge et fleksjob.

Arbejdsprøvningerne viser, hvor mange timer man kan klare et arbejde. Virksomheden som ansætter en i fleksjob får enten halvdelen eller to tredjedele af lønnen refunderet af kommunen. Kan man ikke finde et fleksjob er man i stedet berettiget til ledighedsydelse.

Først når alle muligheder er afprøvet, og det viser sig umuligt at klare en eller anden form for arbejde, kan man ende med at få førtidspension.

Læs mere på 3f.dk om fleksjob, som det er i dag.

Læs mere på 3f.dk om førtidspension, som det er i dag.