Fleksjobordning har skudt forbi målet
Der er i dag otte gange flere fleksjobbere end for 10 år siden. Men samtidig er antallet af førtidspensionister steget. Ekspert kræver omlægning.
Antallet af fleksjobbere er eksploderet. I løbet af de sidste 10 år er antallet af fleksjobbere steget fra 6.526 til 52.070. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Selvom formålet med fleksjobordningen oprindeligt var at sænke antallet af førtidspensionister, viser tal fra Danmarks Statistik imidlertid, at antallet af førtidspensionister er nogenlunde konstant.
- Tallene viser, at fleksjobordningen ikke har løst sin opgave, siger Anita Vium Jørgensen, cheføkonom i 3F.
De svageste stadig udenfor
Omkring 20 procent af de visiterede fleksjobbere er arbejdsløse, og det er ifølge Anita Vium Jørgensen et udtryk for, at de svageste stadig holdes uden for arbejdsmarkedet.
Jørgen Søndergaard, formand for Arbejdsmarkedskommissionen, mener, at ordningen bør omlægges. Fleksjobbere kan nemlig få op til 24.000 kroner i tilskud hver måned. Og det er for højt, mener han.
- Ordningen skal omlægges, så de svageste får et højere tilskud og de stærkeste et lavere, siger Jørgen Søndergaard.
Et stigende behov
Men den høje arbejdsløshed blandt fleksjobbere kan også ses som et udtryk for, at samfundet ikke kan følge med behovet for fleksjobstillinger. Det mener Hans Dankert, projekt- og sekretariatsleder i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS).
- Noget tyder på, at forebyggelsesindsatsen ikke har virket. Frem for at undergrave fleksordningen bør man forbedre det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, siger han.
Det er Anita Vium Jørgensen enig i. Hun kalder fleksjob for en lappeløsning.
- Det ville være bedre at arbejde på at give folk bedre vilkår på arbejdspladserne, så de ikke bliver nedslidte, siger hun.