EU ingen hjælp mod social dumping

Der er ingen hjælp fra EU i kampen mod social dumping. Den melding lyder fra EU-parlamentariker efter genvalg af EU-kommisionens formand.

Der er ingen hjælp at hente fra EU. Det sagde Søren Søndergaard til blokadevagter og fagforeningsfolk fredag morgen. Her med det konfliktramte byggeri i baggrunden.Der er ingen hjælp at hente fra EU. Det sagde Søren Søndergaard til blokadevagter og fagforeningsfolk fredag morgen. Her med det konfliktramte byggeri i baggrunden.

Der er ingen hjælp at hente fra EU til blokadevagterne i Trekronergade og andre, der kæmper indædt for at hindre social dumping fra vandrende arbejdskraft.

Den nedslående vurdering kommer fra Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Han var fredag morgen forbi Trekronergade i Valby for at takke blokadevagter og fagforeninger. En tak for deres kamp imod social dumping iscenesat af dansk bygherre med brug af polsk arbejdskraft.

Garanti mod social udvikling

EU-parlamentet har netop genvalgt den borgerlige portugiser José Manuel Barroso som formand for EU-kommissionen. Og det er, ifølge Søren Søndergaard, nærmest en garanti for, at EU ikke udvikler sig i en mere social retning.

- Jeg spurgte Barroso hele fem gange i forbindelse med valghandlingen, om han vil ændre udstationeringsdirektivet, hvis han blev genvalgt. Hver gang fik jeg et svævende svar om, at han ønsker et socialt Europa. Men på det konkrete spørgsmål om udstationeringsdirektivet kom der intet positivt svar. Så der sker ingen ændring i EU's politik med hensyn til det indre marked og vandrende arbejdskraft, sagde han til et halvt hundrede morgenfriske blokadevagter og fagforeningsfolk.

Samfundets egentlige støtter

Når spørgsmålet om ændring af udstationeringsdirektivet ifølge Søren Søndergaard er altafgørende, skyldes det flere domme i EF-domstolen, hvor det er blevet slået fast, at direktivet ikke er tilstrækkeligt til at forhindre social dumping.

- Det er en rigtig ide, at man kan tage arbejde i et andet land, akkurat som mange danske bygningsarbejdere har gjort og fortsat gør. Men det skal naturligvis som minimum ske på de løn- og arbejdsvilkår, som er gældende i det land, man gæster. Det kan over tid forbedre arbejdsvilkårene. Det er desværre ikke det, man ønsker i EU. Der ønsker man fri bevægelighed mod bunden, sagde Søren Søndergaard.

Han takkede derfor blokadevagterne, som han kaldte samfundets egentlige støtter: dem, der sørger for ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet og er med til at opretholde velfærdssystemet. Blokaden og konflikten mod byggeprojektet fortsætter.