Største antal byggekonkurser i 25 år

Byggeriets organisationer er imidlertid ikke alvorligt rystet: De professionelle vil klare sig.

Ikke siden 1982 er så mange byggefirmaer bukket under og erklæret konkurs.
Det viser Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal over virksomhedskonkurser. (Arkivfoto)Ikke siden 1982 er så mange byggefirmaer bukket under og erklæret konkurs. Det viser Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal over virksomhedskonkurser. (Arkivfoto)

Omslaget i byggeriet er ikke bare på vej. Det er over os. Mange firmaer må dreje nøglen om. Andre tjener simpelthen ikke penge.

Ikke siden 1982 er så mange byggefirmaer bukket under og erklæret konkurs.
Det viser Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal over virksomhedskonkurser.
I september gik 67 byggefirmaer konkurs. Det er samme antal som i juli i år, men ellers skal man 25 år baglæns for at finde tilsvarende stort antal.

I årets første ni måneder blev 409 virksomheder inden for bygge- og anlægssektoren erklæret konkurs. Fortsætter udviklingen året ud, bliver der tale om 545 byggekonkurser i hele 2008. Man skal tilbage til 1982 for at finde et tilsvarende højt tal.

De professionelle skal nok klare sig

Hverken i lønmodtagerorganisationen BAT-kartellet eller hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri, er man dog for alvor rystet over tallene.

- Det er da kedeligt, at flere firmaer ikke kan klare sig, og det er uden tvivl et udtryk for, at en del har været for dårlige til at få pengene hjem fra udført arbejde, siger seniorøkonom i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

- Men antallet af konkurser skal ses i sammenhæng med antallet af virksomheder. Der er skabt cirka 13.000 nye firmaer inden for bygge og anlæg siden 2004, så det er egentlig ikke underligt, at nogen dør. De professionelle skal nok klare sig, siger han.

Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, er enig.
- Der er kommet enormt mange nye aktører til siden Østudvidelsen og mens konjunkturerne var i top. Nu går det den anden vej, og jeg tror, det i første omgang går ud over mange af platuglerne. Det kan vi ikke have noget imod.

- Omvendt er der også sunde virksomheder, der er kommet i klemme i forbindelse med, at store udviklingsselskaber har knækket nakken. Kriser har det jo med at forplante sig ned gennem systemet.

Tjener for få penge

Generelt kniber det for byggebranchens virksomheder at tjene penge.
Det viser to analyser af vvs- og elinstallationsfirmaer, som revisionsselskabet Deloitte har udarbejdet.

Ifølge dagbladet Licitationen har hver fjerde vvs-virksomhed dårlig indtjening og høj gældsandel. Også elinstallatørerne har svært ved at tjene penge.

- Hvis der ikke kommer styr på indtjeningen eller virksomheden får tilført kapital, vil de være nødt til at drosle ned på aktiviteten eller blive meget sårbare over for uforudsete begivenheder som for eksempel konkurs hos større kunder eller et enkelt tabsgivende projekt, siger statsautoriseret revisor Bo Odgaard fra Deloitte til Licitationen.