Ministre afviser at skærpe uddannelseskrav

Hjort og Sander afviser behovet for lovpligtigt krav om, at udenlandske arbejdere skal have samme samme arbejdsmiljøcertifikater som danskere.

Både beskæftigelsesministeren og videnskabsministeren afviser, at udenlandske arbejdere skal have samme uddannelse i arbejdsmiljø. (Arkivfoto)Både beskæftigelsesministeren og videnskabsministeren afviser, at udenlandske arbejdere skal have samme uddannelse i arbejdsmiljø. (Arkivfoto)

Der kan ikke stilles krav til den udenlandske stilladsarbejder, der arbejder midlertidigt i landet, om at han har samme uddannelse eller certifikater som sin danske kollega.

Men hverken beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller videnskabsminister Helge Sander (V) ser grund til at skærpe reglerne på området og indføre krav om ens uddannelse.

I sit svar til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg henviser beskæftigelsesministeren til Arbejdstilsynets svar om, at EU-direktivet om gensidig anerkendelse af hinandens uddannelser ikke står i vejen for Danmarks høje krav til sikkerhed på arbejdspladsen.

Videnskabsministeren ser heller ikke grund til at kræve lovpligtige kurser til midlertidig udenlandsk arbejdskraft, da direktivet giver mulighed for kontrol af den udenlandske arbejdstagers kvalifikationer.

3F: Intetsigende svar

3F og byggefagenes paraplyorganisation, BAT-kartellet, frygter, at EU-direktivet vil forringe sikkerheden på de danske arbejdspladser.

Svarene vækker derfor ikke begejstring.

- De svar, der er givet, siger i virkeligheden ikke noget. Og vi er ikke parat til at gå på kompromis med sikkerheden og sundheden. Udgangspunktet må være, at der er nogle arbejdsområder, der skal udføres forsvarligt, siger Steen Andersen, næstformand i 3F.

- Alle, der har de rette kvalifikationer, skal være hjertens velkomne. Men hvis der er tvivl om deres uddannelse, skal de op til en prøve eller på anden måde testes. Det handler i den sidste ende om arbejdstagernes egen sikkerhed, både 3F'ernes såvel som de udenlandske arbejdstageres sikkerhed.

Invitation fra Arbejdstilsynet

Arbejdsmiljørådet, hvor 3F og BAT-kartellet er repræsenteret, har også rettet henvendelse til Arbejdstilsynet om problemstillingen. I svarene derfra er der ifølge BAT-kartellet tegn på et spædt skridt i den rigtige retning.

- Der ligger i Arbejdstilsynets svar en lille åbning for krav til uddannelse på stillads- og kedelpasserområdet. Men ellers er det ikke godt nok. Svarene imødekommer os desværre kun ganske lidt, siger Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet og repræsentant i Arbejdsmiljørådet.

Onsdag har Arbejdstilsynet på baggrund af drøftelser mellem beskæftigelsesministeren og Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg inviteret parter fra Arbejdsmiljørådet til et møde. Her skal man diskutere alternativer til kravet om forhåndsgodkendelse.

- Vi mener ikke, at rammerne for mødet er tilfredsstillende, da man ikke anerkender vores krav om forhåndsgodkendelse af udenlandske arbejdstageres uddannelse. Men når vi er inviteret, så møder vi op, dels for at få svar på nogle uafklarede spørgsmål og dels for at give vores input til ministeren, siger Ulrik Spannow.