Stilladsarbejdere kritiserer nyt direktiv
I al stilhed har EU indført lempelser af kravet om en særlig uddannelse for EU-statsborgere, der vil arbejde i andre lande på områder, hvor der ellers af sikkerhedsmæssige grunde kræves en specielt uddannelse. Det gælder for eksempel for stilladsarbejdere, at statsborgere fra andre EU-lande ikke længere behøver godkendelse fra Arbejdstilsynet, hvis de arbejder midlertidigt her i landet.
Det har vakt røre i Stilladsarbejdernes klub, hvor formand John E. Jakobsen, erklærer sig dybt overrasket over først at have hørt tale om det nye direktiv længe efter, at direktivet er trådt i kraft. Han er utilfreds med, at hans klub ikke er blevet hørt, før de nye regler er trådt i kraft, hvilket han finder i strid med almindelig praksis og direktivets egne regler om, at ”der skal gennemføres høringer af eksperter fra de berørte erhvervsgrupper på en hensigtsmæssig måde.”
De nye regler trådte i kraft 1. oktober, og de går ud på, at stilladsarbejdere fra andre EU-lande ikke behøver at være uddannede til deres arbejde - blot de kan dokumentere to års arbejde på områdetr inden for de seneste ti år. Ifølge Stilladsarbejdernes klub har Arbejdstilsynet endnu ikke fundet ud af, hvordan denne erfaring skal dokumenteres.
John E. Jakobsen oplyser, at han på klubbens vegne har skrevet til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg og stillet krav om svar på en række spørgsmål.
”Da det har vist sig, at de udenlandske arbejdere er udsat for flere ulykker end de danske håndværkere, så er det en meget farlig udvikling at give dem ”lov” til at arbejde uden de lovbefalede kurser, som de danske håndværkere har pligt til at tage,” skriver John E. Jakobsen.
Han henviser til, at medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU-unionen, Søren Søndergaard, kalder direktivet for en livsfarlig EU-harmonisering på arbejdspladserne.
”Sikkerheden og arbejdsmiljøet forringes i første omgang især for den udenlandske arbejdskraft. På sigt sætter reglerne også arbejdsforholdene for danske arbejdere under pres,” siger Søren Søndergaard til Byggefagenes Samvirkes elektroniske nyhedsbrev.
Han opfordrer regering og Folketing til at sikre, at værtslandets arbejdsmiljøregler gælder uanset EU's regler for gensidig anerkendelse af uddannelser.