Danske kokke er forkælede
Horesta-formand provokerer ved at fremhæve tysk arbejdskraft, mener Jan Mathisen fra 3F Hotel og Restauration.
Der er ikke eneste ledig dansk kok i København, Sydsverige er støvsuget, og nu er arbejdsgiverne glade for tyske kokke. ((Arkivfoto: Colourbox)) - Hvis danske kokke bliver sure på arbejdsgiveren, så skrider de bare. Tyske kokke er pligtopfyldende og holder deres aftaler.
De opsigtsvækkende udtalelser om danske kokke contra kolleger syd for grænsen kommer fra restaurationsbranchens førstemand Jan Laursen, formand for arbejdsgiverorganisationen Horesta.
- Generelt er tyskerne jo et præcist og vedholdende folkefærd, som passer deres arbejde. De er heller ikke så forkælede som danskerne, siger Jan Laursen til bladet GastroJob.dk, som udgives af et rekrutteringsbureau.
En sådan holdning skaffer næppe mere dansk arbejdskraft i køkkenerne.
- At danske kokke ikke passer deres job eller reagerer som forkælede småbørn, der ikke får deres vilje, har ingen gang på jorden. Det må være varmen, der har slået Jan Laursen ud, mener næstformand i 3F Hotel og Restauration i København Jan Mathisen.
Ingen ledige kokke i København
Hotel- og restaurationsbranchen henter i stigende grad tyske kokke til landet, fordi det kniber med at få danske kolleger nok til branchens køkkener.
Hotel og Restauration i København har i øjeblikket ikke en eneste ledig faglært kok.
- De tyske kokke er ikke en udvikling, der overrasker mig. Vi har vel nærmest støvsuget det sydlige Sverige, og så søger branchen videre til Tyskland, siger Jan Mathisen.
Tyskerne lukker huller
Horestas formand Jan Laursen afviser, at de kendetegn, han i bladet nævner for tyskerne, samtidig er en kritik af danske kokkes måde at være på.
- Vi har jo kokke i verdenseliten her i Danmark. Og det budskab, jeg gerne ville stå for i artiklen, er såmænd bare, at vi i branchen er utroligt glade for, at vi kan få tyske kokke til at lukke nogle huller de steder, hvor vi ikke kan skaffe faglærte danske kokke.
Branchen søger kokke i både Tyskland og Polen. Især tyskerne integreres hurtigt på de danske arbejdspladser, påpeger Horesta-formanden.
- I tider med stor vækst vil mange kokke gerne prøve andre job. Men det helt store problem er, at der er alt for stort frafald i kokkeuddannelsen, og det skal vi have gjort noget ved, siger Jan Laursen.
Flere entreprenører i branchen tør i dag ikke starte nyt af frygt for ikke at kunne få personale, understreger han.