Nej til fast løn på nye restauranter
Ansatte på nystartede virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen skal have provisionsløn, har faglig voldgift fastslået.
Restaurant Nimb i Tivoli slap ikke uden om at give tjenerne provisionsløn. (Pressefoto.) En nystartet restaurant kan ikke spise tjenerne af med en fast minimalløn.
I hvert fald ikke, hvis arbejdet er dækket af brancheoverenskomsten mellem 3F og Horesta. Det har en faglig voldgift fastslået.
Restaurant Nimb i Tivoli i København, som genåbnede med nye ejere 1. maj i år, ville ansætte tjenerne på fast minimalløn i stedet for provisionsløn, som er det gængse i branchen.
Men ifølge opmanden, højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen, ville det reelt betyde, at arbejdsgiveren ensidigt kunne fastsætte lønnen. Fordi arbejdsgiveren ganske enkelt kan afvise ansøgere, der ikke vil give afkald på provisionslønnen.
Overenskomsten indeholder en mulighed for at give en fast minimalløn, hvis et flertal af de ansatte er med på den. Men altså kun på en etableret arbejdsplads, hvor den faste løn kan udregnes på baggrund af et gennemsnit af tjenernes indtjening.