Elever flygter fra Pejsegården
Over halvdelen af eleverne på Pejsegården bliver aldrig færdig med deres uddannelse. Reglerne for lærestedsgodkendelser bør strammes, mener 3F.
Pejsegården i Brædstrup er en ren gennemgangslejr for elever. De seneste fem år har ti ud af 16 kokkeelever ophævet deres uddannelsesaftale, og af fem tjenerelever er kun to blevet færdige. (Foto: Palle Peter Skov) Pejsegården i Brædstrup er en ren gennemgangslejr for elever. De seneste fem år har ti ud af 16 kokkeelever ophævet deres uddannelsesaftale, og af fem tjenerelever er kun to blevet færdige.
Det viser oplysninger fra Praktik+, der er Undervisningsministeriets statistik vedrørende lære- og praktikpladser.
I forhold til elev-frafaldet i branchen er tallet fra Pejsegården ekstremt højt. Men der er ingen hjælp at hente i reglerne om godkendelse af læresteder, beklager Preben Rasmussen, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
- Steder som Pejsegården masseproducerer unge med ar på sjælen og burde for længst være frataget retten til at have elever. Men det faglige udvalg, som står for godkendelsen, kan kun gribe ind, hvis elever gentagne gange dumper til deres svendeprøver. Politikerne må stramme reglerne, så også et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan føre til fratagelse af godkendelsen, siger Preben Rasmussen.
For syv år siden fratog Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen Pejsegården retten til at uddanne tjenerelever. En beslutning som Ankenævnet vedrørende praktikvirksomheder gik imod.
- Men måske skal vi forsøge igen, siger Tanja Brauer, der er formand for Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen.
- Vi må jo se, om tidsånden er nået til ankenævnet.
Psykisk pressede lærer ikke
Tanja Brauer mener også, tiden er inde til, at Folketingets Uddannelsesudvalg ser på en stramning af reglerne. Hun vil ikke lægge sig fast på, hvor mange sager, der skal til, før lærestedsgodkendelsen skal ryge.
- Nogle gange skal det måske ske øjeblikkeligt. Men det bør i hvert fald ske med Pejsegården, hvor der gennem årene har været sag på sag. I det seneste tilfælde har hele to retsinstanser – elevernes Tvistighedsnævn og retten i Horsens – givet elever erstatninger.
- Det nytter ikke, at man kun kan frakende ud fra et uddannelsesmæssigt aspekt. Unge, der samtidig er udsat for psykisk pres, lærer ikke noget. Men da de fleste på Pejsegården står af inden svendeprøven, er det vanskeligt at bevise, at de ikke lever op til det, de skal.