Fra fedtbombe til frugt og grønt
3F tog fat på kantinekost og madpakker, for jobbet er et rigtig godt sted at inspirere til sundere kostvaner.
Bordet var dækket med alt, hvad en sulten mave kan begære og lidt til, da kampagnen "Gi' madpakken en hånd" gav den hele armen på Danmarks største tomatgartneri. En fyret slikautomat, forældede sodavand, frugt i kurvene og sunde fiberboller i stedet for grillmad.
Det var nogle af de synlige resultater, da fiskeproduktions-virksomheden Larsen Danish Seafood i Løgstør i 2004 gik med i projekt "Mad på Arbejde", som 3F og Familie- og Forbrugerministeriet samarbejdede om.
Generelt var 3F'ernes "arbejdsmad" for fed og næsten kemisk renset for frugt og grønt. Manges favorit-frokost - smørrebrødet - var rene fedtbomber.
Otte virksomheder deltog i projektet, der gik ud på at skabe viden om gode madvaner. Og halvandet år senere var der stadig grøn buffet og gratis frugt syv af stederne.
Hver dag spiser cirka 400.000 danskere kantinemad, mens endnu flere har madpakke med hjemmefra. Også her tog 3F fat. Det skete senere med kampagnen "Gi' madpakken en hånd". 80 morgenfriske københavnere fik på Hovedbanegården en sund madpakke med et passende miks af brød, grønt, pålæg, fisk og frugt, og så gik madpakke-touren videre til Silkeborg, Slagelse, Rønne og Odense.
Her var 3F i ledtog med blandt andet Fødevarestyrelsen, og baggrunden var, at cirka halvdelen af 3F'erne ikke har adgang til kantine, men er henvist til egne klemmer.
Både daværende fødevareminister Mariann Fischer Boel og forbundsformand Poul Erik Skov Christensen lagde personligt krop til at skabe opmærksomhed om "Mad på Arbejde". De to gik samlet til diætist for at skrumpe i alt ni kilo - og dermed inspirere andre til en sundere levevis.
Der er stadig gode madråd og inspiration at finde på www.mad-paa-arbejde
Hør også
Reportage om 8 virksomheder der kommer igang med sund mad (varighed 13:53 minutter)