Sunde madpakker i det fri

3F og Landbrugsrådet er gået sammen om ny kampagne, der skal øge sundheden blandt ansatte i den grønne sektor. Sunde madpakker er vejen frem.

"Mad til Mere" hedder den nye kampagne, der skal øge sundheden blandt 3F's medlemmer i den grønne sektor (Tegning: Eskestad)"Mad til Mere" hedder den nye kampagne, der skal øge sundheden blandt 3F's medlemmer i den grønne sektor (Tegning: Eskestad)

"Mad til Mere" hedder den nye kampagne, der skal øge sundheden blandt 3F's medlemmer i den grønne sektor som for eksempel skov- og anlægsarbejdere, der arbejder i det fri. 3F samarbejder med Landbrugsrådet om kampagnen, der skydes i gang 21. august.

- Vi har gode erfaringer med sund kantineordning på arbejdspladser, men den mulighed har denne gruppe ikke, fordi de arbejder i det fri, siger Jesper Lund-Larsen, miljø og arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

Derfor tager kampagnen udgangspunkt i de ansattes egne madpakker, som de skal inspireres til at gøre mere spændende og sunde på en nem måde.

- Det er ikke en slankekur, men derimod en opfordring til en kostændring, der skal øge sundheden blandt de ansatte og give dem energi til et ofte hårdt fysisk arbejde, siger Jonas Harild fra Landbrugsrådet, der er projektleder på kampagnen.

3F Slagelse går forrest

I første omgang skal kampagnen gennemføres som et pilotprojekt på Midtsjælland, hvor 11 virksomheder i Slagelse, Sorø og Skælskør har sagt ja til at deltage, før den gøres landsdækkende i 2009.

- Undersøgelser har vist, at netop denne gruppe har en kortere levealder og lider mere af livsstilssygdomme end andre grupper i samfundet. Derfor er det vigtigt, at vi sætter ind her, siger Hans-Jacob Mortensen, der er faglig næstformand i 3F Slagelse.

På virksomhederne i Slagelse vil der blive indført frugtordning, og i en frokostpause får virksomhederne besøg af en frokost-kok, der skal demonstrere for de ansatte, hvordan man nemt laver en sund madpakke.

De ansatte får også tilbudt at få besøg af en kostekspert derhjemme, som skal give dem gode kostråd ud fra det, de har i køleskabet.

Arbejdsgiverne har et ansvar

Arbejdsgiverne har et ansvar for at sikre de ansattes sundhed, mener 3F's miljø- og arbejdsmiljøkonsulent.

- Det er vigtigt for os at få kommunikeret til arbejdsgiverne, at de kan være med til at fremme de ansattes sundhed, selvom de ikke har adgang til en kantine, siger Jesper Lund-Larsen, der opfordrer arbejdsgiverne til at skifte sodavandsautomaten ud med gratis kildevand og indføre frugtordning.

Og investeringen i de ansattes sundhed betaler sig, mener han:

- Det er en win-win-win situation. Medarbejderne bliver sundere, arbejdsgiverne får mere oplagte medarbejde, der er mindre syge og samfundet sparer penge, fordi risikoen for livsstilssygdomme formindskes.