Høje madpriser går ud over sommerferien
Madpriserne er blevet så høje, at mange børnefamilier er tvunget til at spare andre steder. Både på sommerferie, tøj, el og varme, viser ny undersøgelse.
Madprisernes himmelflugt får især børnefamilierne til at spare på blandt andet sommerferie. (Arkivfoto) Det seneste år med stigende madpriser har ikke kun sat sit præg på, hvad familien køber ind til spisebordet. Næsten hver anden børnefamilie - 47,5 procent - er nødt til at spare en lang række andre steder for at få økonomien til at hænge sammen.
Af dem har 49,6 procent valgt en billigere sommerferie i år, mens andre går mindre i biografen, køber mindre tøj og eller sparer på el, vand og varme.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark med deltagelse af 894 3F'ere med og uden børn i Fagbladets webpanel.
- Familierne sparer på det, der er lidt luksus, køber billigere og udskyder for eksempel køb af en ny sofa. Men der er ikke tale om en krise. For det, der er vigtigst for folk er, at de har et arbejde, og vi har stadig den laveste ledighed i mands minde, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.
Flest børn sparer mest
Ann Lehmann Erichsen er heller ikke overrasket over, at undersøgelsen viser, at både ens indtægt og antallet af børn i familien er meget afgørende for, om familien har været tvunget til at spare andre steder på grund af de højere madpriser.
For eksempel er det kun 42,9 procent af familierne med ét barn som har skåret ned på sommerferien i modsætning til familier med fire børn eller flere, hvor feriebudgettet er skåret ned i 66,7 procent af familierne.
- Både mad, olie og benzin er blevet dyrere, og det gør hver måned et stort indhug i vores husholdningspung. Og det er klart jo flere munde, der er at mætte i familien, eller jo lavere løn du har, des dårligere er man polstret til at klare de højere priser, Ann Lehmann Erichsen.
Støv budgettet af
Nordea har mærket, at folks lyst til både at låne og forbruge er dalet, og selv om der er nogle, der sparer mere, end de egentlig behøver, så mener Ann Lehmann Erichsen, at det er en god idé, at man stopper lidt op og kigger sin økonomi efter.
- Det er en god idé at ruste sig til, at tiderne kan blive dårligere. Og en ganske god strategi at gøre tingene lidt anderledes, som at jagte tilbud og finde billigere alternativer, siger hun og forslår også, at familien støver budgettet af.
- Det er en rigtig god idé. For havner vi i en egentlig krise med stigende ledighed, og en i familien pludselig mister sit arbejde, så vil man meget hurtigt kunne gå ind og få et overblik over ens ændrede økonomiske situation, og se hvor det er nødvendigt at gribe ind.